Inför Paralympiatravet: ”Viktigt att strålkastarljuset riktas mot oss”

,

För Philip Jönsson är lördagarna med V75® heliga.
Sveriges enda guldmedaljör i Paralympics i Tokyo 2021 är laddad inför helgens festligheter på Åby med Parasportsgalan på fredagen och Paralympiatravet på lördagen.
– Förra året var första gången jag var på Paralympiatravet och för mig som travintresserad var det riktigt mäktigt.


Framgångsrika skytten Philip Jönsson är en av många idrottare som gästar Åby för Parasportsgalan och Paralympiatravet.
– Det ska bli riktigt kul. Det känns viktigt och bra att strålkastarljuset riktas mot oss, vi behöver all uppmärksamhet vi kan få.
– Förra året var första gången jag var på Paralympiatravet och för mig som travintresserad var det riktigt mäktigt. Jag följer oftast V75® hemma i tv soffan och de gånger jag sett lopp live har jag gjort det sittandes. På Åby fick vi möjlighet att se loppen från balkongen och det är jag inte är van vid eftersom jag sitter i rullstol. Man upplever verkligen storheten när man ser ut över hela banan och det är rätt häftigt.
Hur kommer det sig att du fastnade för trav?
– Pappa och hans bröder har alltid varit intresserade och har spelat på hästar så länge jag kan minnas. De har som grej att de tävlar i att tippa inför varje helg och de senaste tio åren har även jag varit med. Jag gillar att nörda ner mig i statistiken och att läsa på inför tävlingsdagarna.
– Lördagen har blivit lite av en tradition i vår familj. Under förmiddagen brukar jag läsa på en sista gång innan jag lämnar in spelet och sedan följer vi loppen tillsammans. Eftersom jag gillar att laga mat brukar jag ta plats i köket och bjuda på något lit extra dagen till ära.
– Eftersom familjen har besökt Stochampionatet de senaste 30 åren brukar jag hänga på även där. Jag har fina minnen från tiden när man fortfarande stod i kö till toto-luckan och pratade med både kända och okända om hästarna på kupongen.
Har du någon favorithäst eller kusk?
– Jag är nog inte ensam om att känna lite extra de dagar Don Fanucci Zet är på banan. Sen gillar jag verkligen Daniel Redén. Han känns väldigt sympatisk och det märks att han älskar sina hästar. Han har en fingertoppskänsla som få och man vet att när hans hästar startar har de både tränat och vilat tillräckligt för att göra bra ifrån sig. Ja, det hade varit kul att träffa honom någon gång!
Har du vunnit något på trav?
– Jo, men det har jag. Jag tror att den största vinsten var på 23 000 kronor, men jag minns inte riktigt vad vi gjorde för pengarna

Tog Sveriges enda guld
Philip Jönsson tog Sveriges enda guld i Paralympics i Tokyo 2021. Han fick bland annat ta emot Sportspegelpriset på Idrottsgalan.
Hur kom det dig att du började med skytte?
– Jag har alltid varit väldigt idrottsintresserad. När jag var liten spelade jag både fotboll och innebandy. Men med åren förvärrades sjukdomen och jag fick sluta. I tolvårsåldern såg jag en artikel om att man kunde prova på olika idrotter och jag fastnade för skytte. Det passade mig eftersom man kunde sitta ner. Jag var rätt duktig, men när nästa steg skulle vara att stå och skjuta var jag nära på att lägga av. Som tur blev vår förening i samma veva en parasportförening vilket innebar att jag kunde fortsätta.
– För mig var det mest på kul, men min omgivning såg min talang, peppade mig och satte mig i kontakt med Parasportförbundet. Efter ett läger insåg jag att jag var rätt bra och i samband med Paralympics i London väcktes drömmen om att jag en dag skulle vara med. Motivationen växte, jag blev bättre för varje dag och fyra år senare var jag själv med och tävlade.
Vilket är ditt bästa idrottsminne?
– 2016 tog jag min första medalj, men känslan under Paralympics i Tokyo 2021 var något helt annat. Det var ren och skär glädje. Det året fick inte arrangörerna hänga medaljerna på oss så det var faktiskt pappa som fick hänga guldmedaljen runt min nacke. Det var en mäktig känsla eftersom jag kunde se hur stolt han var. Utåt sett var det nog inte så många som visste vem jag var, det hade gått lite trögt de senaste åren. Men nu var jag Sveriges enda guldmedaljör och fick dessutom ta emot Sportspegelspriset under idrottsgalan, en mäktig känsla.

Fakta
Namn: Philip Jönsson
Idrott: Sportskytte – Klass: SH2
Född: 28 mars 1994
Bor: Mariestad
Klubb: Mariestads skyttegille

* Philip har en sällsynt sjukdom som heter Duchennes muskeldystrofi, vilket innebär att musklerna bryts ned och blir fettvävnad vilket förkortar livslängden kraftigt.

ATG