Är brittiske stjärnan Thundering Blue oslagbar i Stockholm Cup?
Inte om man frågar tränaren till danske gästen Giuseppe Piazzi.
– Jag tror gott att vi kan utmana, säger Flemming Velin inför söndagens galoppfest på Bro Park.

Segermaskinen Giuseppe Piazzi är förste utmanare till jättefavoriten Thundering Blue i Stockholm Cup. Elina Björklund/Svensk Galopp.


När Thundering Blue (GS75-6) på söndag kliver ut på Bro Park gör han det som historiens högst rankade häst på svensk mark. Den femårige skimmeln har i år gått från att vara en i mängden till en av Storbritanniens bästa hästar med egen fanclub. Sedan han i sin senaste start spurtat in som trea mot den absoluta eliten i Juddmonte International Stakes tilldelades han handicaptalet 100. Längre än så sträcker sig inte skalan.

Vad jag vet har ingen häst fått det tidigare, det ska i så fall vara för väldigt många år sedan när man var lite generösare med formtalen. Jag kan i alla fall tryggt säga att det blir den bästa galopphäst som startat i Sverige genom tiderna, säger Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen.

Överlägsen i teorin
Något förenklat anger handicaptalet hur bra hästen är och på pappret ska Thundering Blue vinna Stockholm Cup med mer än sex hästlängders marginal. Men teori och verklighet stämmer inte alltid överens och det saknas inte motstånd i loppet som lockar med en segercheck på 800
000 kronor. Förste utmanare är danske topphästen Giuseppe Piazzi. Han är med handicaptalet 95 fältets näst högst rankade häst och sju segrar på nio starter vittnar om hans kapacitet.
– Det ska bli riktigt roligt att se honom mot en häst som
Thundering Blue. Det blir ett bra mätvärde för vår häst. Jag tror dock inte det blir någon walk over för Thundering Blue. En häst som
Our Last Summer
kan också flytta på sig. Det är möjligt att Thundering Blue vinner, men jag tror gott att vi kan utmana den, säger Flemming Velin, som både äger och tränar Giuseppe Piazzi, till svenskgalopp.se.

Startlista
Stockholm Cup
2400 meter gräs
1. BokanJacob Johansen
2. Thundering BlueFran Berry
3. Pas de SecretsJan-Erik Neuroth
4. Crowned Eagle – Silvestre De Sausa
5. Sublissimo – Fredrik Janetzky
6. JubilanceElione Chaves
7. Nordic DefenseCarlos Lopez
8. Einsteins FollyMartin Rodriguez
9. Giuseppe PiazziOliver Wilson
10. Our Last SummerRafael Schistl
11. El Abandonado – Franco Gonzalez Rocha
12. AlberoneManuel Martinez
Förstapris: 800 000 kronor

Kanal 75

Publicerad september 20, 2018 14:49 via Kanal75

Dagens tävlingar
Åby (Å) V64 V4 DD V3 Rättvik (Rä) V4 LD V5 V3 Örebro (Ö) V5 V4 V3