Square de Luynes i vinnarcirkeln på Bro Park efter fjolårets triumf i Stockholm Cup. Tränaren Niels Petersen ses vid hästens sida.

Inför GS75®: Tror på ny seger för stjärnan i Stockholm Cup

,

Square de Luynes är återigen jättefavorit i Skandinaviens största galopplöpning Stockholm Cup.
Trots att femåringen bara startat en gång på elva månader inför söndagen tror tränaren på seger.
– Han har nog bara nittioprocentig form men jag tror att hästen är tillräckligt bra för vinna det här loppet, säger Niels Petersen.

Square de Luynes i vinnarcirkeln på Bro Park efter fjolårets triumf i Stockholm Cup. Tränaren Niels Petersen ses vid hästens sida.


Fjolårets upplaga av Stockholm Cup artade sig till rena uppvisningen med den store förhandsfavoriten Square de Luynes i huvudroll.
Den franskfödde valacken var helt enkelt i en klass för sig och blir återigen stor favorit på söndag över de 2400 meterna på Bro Parks gräsbana.
Den största galopplöpningen i Skandinavien bjuder “corona-året” 2020 på 900
000 kronor i förstapris och en justerad prisskala för platserna bakom.
Stockholm Cup blir utan utländska inslag men i flera av ramloppen på söndag syns både engelska och tyska hästar.
Championtränaren Niels Petersen, som vunnit sex av de nio senaste årgångarna av det stora loppet, är väldigt uppåt med sin stjärna när vi når honom på torsdagen i “cup-veckan”.
Square de Luynes var nere i Dubai i vintras men kom aldrig till start och årsdebuten lät vänta på sig till i slutet av augusti och en start i Marit Sveaas Minneslopp hemma i Norge.
Femåringen fick en kämpig resa och fullföljde bra till en tredjeplats.
– Hästen hade haft en lång paus inför förra loppet och behövde verkligen det för att komma igång. Square de Luynes var väldigt bra då och vi var fullt nöjda så klart med den insatsen. Han har gått framåt väldigt mycket och det syns också i träningen, säger Niels Petersen.
Femåringen som var en av världens bästa hästar förra året, får jockeyn Pat Cosgrave i sadeln på söndag, en irländare som rider hästen för tredje gången.
Stockholm Cup går som den sjätte avdelningen av streckspelet Grand Slam 75 på Bro Park.
– Jag tycker inte att han har hundraprocentig form men anser att han har en väldigt bra chans i alla fall. Han har nog bara nittioprocentig form men jag tror att hästen är tillräckligt bra för vinna det här loppet, säger Niels Petersen.
Square de Luynes skulle tävla i Dubai i vintras var det meningen men anmäldes aldrig till några lopp där nere. Varför?
– Det är en stor häst och jag fick honom helt enkelt inte riktigt dit jag ville formmässigt för att starta i Dubai. Så det blev att han var där nere och bara tränade i stället. Hästen har kommit i form senare i år vilket jag tror ska vara positivt om han ska starta i Dubai nu i vinter i stället. Vi får se hur allt utvecklar sig.
Privilegiado är stallets andra häst i Stockholm Cup (GS75-6) som den här gången rids av Carlos Lopez. Fyraåringen vann norska derbyt i fjol och har en seger och en tredjeplats på sju starter den här säsongen. Chansen med den?
– Privilegiado räknar jag med ska vara med långt framme. Formen är på topp och han tränar väldigt bra. Jag tror att han är värsta hotet mot Square de Luynes.

Fotnot: Stockholm Cup-dagen på Bro Park genomförs utan publik. Första start för Grand Slam 75 är satt till klockan 15.00 (redan 13.10 går lopp 1). Lanwades Stud Stakes, Nickes Minneslöpning, Svealandlöpning och Bro Park Sprint Championship är exempel på stora löpningar under dagen.

Mikael Wikner, Kanal 75