Inför GS75: Tillbaka i hetluften efter problemfyllt år

,

Hon har en problemfylld tid bakom sig.
Men nu är vinnaren av Stochampionatet och Årets sto i trav-Sverige 2016 på gång igen.
– Jag har en jättegod känsla, säger toppstoets tränare inför söndagens GS75-start hemma i Eskilstuna.

När Galactica (GS75-5) vann Stochampionatet på Axevalla sommaren 2016 var det första gången i loppets 48-åriga historia som en kvinnlig tränare tog hem loppet. Totalt blev det fem segrar och 1,5 miljoner kronor insprunget under året och när landets bästa travare prisades på Hästgalan utsågs hon till Årets sto. Det efterföljande tävlingsåret gick skapligt men sedan kom problemen.
– Det började redan på hösten 2017 när hon startade i samband med Breeders’ Crown-finalerna. Hon var inte alls bra där och det visade sig vara halsen. Struplocket låg för så att hon inte fick luft och det blev operation, berättar Malin Bergström, som både äger och tränar det sjuåriga stoet.
Ett halvår senare var Galactica tillbaka på tävlingsbanan, i Stoeliten under elitloppshelgen på Solvalla.
– Där gjorde hon det superbra på tangerat rekord och jag fick en riktigt bra känsla, att hon verkligen var tillbaka.
Men glädjen blev kortvarig. I den efterkommande starten galopperade Galactica i slutkurvan och trots att hon ställde sig i trav och avslutade vasst till tredjeplatsen blev eftersmaken besk.
– Banunderlaget var kanske inte det bästa den dagen och efter loppet visade det sig att hon hade fått en liten skada på ett gaffelband.

Blytung inledning i comebacken
Efter ännu ett halvårslångt tävlingsuppehåll startade Galactica på Romme 29 december, men sedan hon fått en blytung inledning med fjärdespår genom första sväng blev hon rejält trött till slut.
– Det blev ett väldigt tokigt lopp för henne där hon kom ner först efter 600 meter, så jag tyckte att hon var ursäktad. Dessutom hade vi gjort bort oss lite med brodden. Hon hade för dåligt broddat i bakskorna och för mycket fram. Det gjorde också att hon sprang sig trött.
Från sidan är det ändå lätt att ställa sig frågan om Galactica kanske har gjort sitt som tävlingshäst. Så verkar inte vara fallet enligt Malin Bergström.
– Det är hon som bestämmer. Jag är så otroligt glad över att hon fortfarande tycker att det här är roligt. Den dagen hon visar att hon inte tycker att det är kul att tävla ska hon inte tävla, men när hon är så här glad och stolt när hon kommer ut får vi försöka i alla fall.

“Hon ska matcha dem”
Med ett lopp i kroppen efter sitt långa uppehåll torde Galacticas formkurva peka brant uppåt och hennes tränare andas optimism inför söndagens start.
– Hon har tagit loppet jättebra och är så där bitsk och ilsken som hon har varit tidigare när hon varit i form. Vi hade egentligen tänkt starta med två veckors mellanrum men nu när det blev en dryg månad mellan starterna har hon istället fått ett lite skarpare banjobb. Det var inga fantomtider men hon fick gå i 17-fart med en lite snabbare avslutning och Lasse (kusken Lars-Åke Söderholm) var nöjd med henne.
Hur känns hon i träningen nu jämfört med när hon har varit som bäst?
– Det är väldigt svårt att jämföra eftersom vi har lagt om träningen lite. Förut gick hon väldigt mycket backe. Där går hon inte lika mycket nu i och med sin skadehistorik. Men hon är väldigt pigg och jag tror aldrig att jag har kört så fort i skogen som jag gjorde härom veckan. Hon bara tog i och brakade iväg och jag kunde bara försöka styra och hålla vagnen på vägen, säger Malin Bergström och skrattar.
Vad förväntar du dig av henne den här gången?
– Jag har en jättegod känsla. Jag förväntar mig inte att hon bara ska gå ut och lämna dem, för det är inga duvungar hon möter, men jag tycker absolut att hon ska matcha dem.
Taktiken från spår fem bakom startbilen?
– Hon har de bästa motståndarna utanför sig så utan att ha pratat med Lasse om loppet tror jag att han kommer att prova framåt från start. Blir det ledningen får dagsform och känsla avgöra om han vill släppa eller köra där. Hur som helst tycker jag att Galactica ska med på kupongen.

“En liten flygmaskin”
Malin Bergström har ytterligare tre av stallets sex hästar till start under söndagen och först ut är Galacticas lillasyster Metallica I.R. (GS75-3).
– Hon fick vinna och visa hur duktig hon är senast. Även hon har varit skadedrabbat och det har varit jättebökigt, men hon är en liten flygmaskin som kan springa hur fort som helst när det stämmer. Nu har hon ett väldigt tråkigt utgångsläge och det måste väl bli sesam öppna dig för att hon ska kunna vara med där framme, säger Malin Bergström och kommenterar sin duo i montéloppet enligt följande:
All Knight (GS75-4) blev det startgalopp för senast men vi var supernöjda med hans prestation efter den. Vi har gett honom smyglopp för att stärka huvudet på honom men hur taktiken blir den här gången beror på hur han känns för dagen. Han är otroligt startsnabb, som en katapult, så han drar nog till spets.
Digital Promise (GS75-4) har ett skitspår och kan inte öppna alls så henne måste man rida på styrka. Men känslan är bra med henne också. Hon har gjort det bra och är pigg och glad i träningen.
– I och med att “Allan” är startsnabb kan han få ett lättare lopp men går det fort kanske Digital Promise har bättre chans eftersom hon är vrålstark och kan gå hur långt som helst.

Ola Johansson, Kanal 75