A Teaser efter Margareta-loppet på Solvalla i början av maj.

Inför GS75®: Speedrycket talar för Djuses häst

,

En häftig speed till ledningen i den sista kurvan gav en storseger senast på Solvalla.
På söndag drar Mattias Djuse till Örnsköldsvik med treåriga stoet A Teaser för ett uttagningslopp till Breeders’ Crown.
– Hon har visat bra fart tidigare men att hon skulle vara så här snabb redan nu var överraskande, säger han inför söndagens tävlingar med spelet GS75®.

A Teaser efter Margareta-loppet på Solvalla i början av maj.


Söndagen går i unghästarnas tecken på Solänget med fyra uttagningslopp i Breeders’ Crown på Grand Slam 75-kupongen.
Solvallatränaren Mattias Djuse har fyra hästar till start. I loppet för treåriga ston kommer hans kanske bästa chans.
A Teaser är uppfödd och ägd av pappa Anders Djuse som döljer sig bakom pseudonymen “Hästshopen i Östersund AB”.
Senast stoet var ute blev det seger i ett Margareta-lopp på Solvalla med 300
000 kronor i förstapris. Rikard N Skoglund kom fram i andraparet utvändigt från ett bakspår den gången och stoets slutstöt bet verkligen.
A Teaser lyftes ut på den sista bortre långsidan och blixtrade till ledningen och klev undan till seger.
– Det var lite extra att se henne vinna på det där sättet. Att hon skulle vara så snabb hade jag kanske inte räknat med. Men hon hade ju visat bra fart tidigare och avslutade exempelvis bra gången innan till en tredjeplats. Så det kändes som att hon varit på rätt väg, säger Mattias Djuse.
På söndag blir hon en av favoriterna Breeders’-uttagningen för treåriga ston, tillika det sjätte loppet i GS75. Läget är bra med ett femtespår bakom bilen.
Anders Djuse är pappan till de framgångsrika bröderna och driver hästshopen inne på Östersundstravet. Han bor kvar i Östersund med pojkarnas mamma Maj-Britt.
– Pappa Anders hade mamman till den här (Escada Arvells) som han tog fyra föl på. För dagen har han ingen häst och A Teaser blir sista avkomman på ett tag. Han äger inga fölston alls nu, säger Mattias.

Sparade tussar kommer till pass?
Magnus A Djuse kör på söndag och stallet taxerar vinstchansen som ganska god.
– Utrustningsmässigt kör vi som senast då vi hade lättat henne i balansen och satt i ett par rycktussar för första gången, Men de ryckte vi aldrig. Rycktussarna får sitta på igen. Det handlar om en fin travare som har gjort det bra hittills, det är franskt i henne och hon har bra styrka helt enkelt. Allt verkar bra och vi får hoppas på en liknande prestation igen.
I samma lopp har du 8 Laiza Westwood (GS75-6) till start som ska köras av Carl Johan Jepson. Laiza årsdebuterar efter att ha varit struken dubbla gånger i år på grund av förkylning och problem med en hovböld. Formen?
– Det har varit smågrejer bara. Men hon har tränat rätt starkt hela vintern och gått ett lite tuffare jobb inne på Solvalla inför det här som jag var nöjd med. Hon kändes stark och rejäl och verkar ha tagit till sig.
Laiza Westwood var tvåa i Silverstoet på Axevalla i november vilket blev hennes sista start inför vinteruppehållet. Pearl Lane blev för svår men Laiza Westwood var klart bra bakom favoriten den gången.
– Det känns som att träningen i vinter gjort att hon tagit ett steg till i utvecklingen. Läget är lite tråkigt och jag vill att hon får ett snällt lopp i comebacken och att kusken kör lite inför framtiden.
I Breeders’-loppet för fyraåriga ston (GS75-2) gör 9 Carbonfiber årsdebut efter en säsong som inbringade 576
000 kronor. Var står hon?
– Hon gick ju väldigt bra i fjol och var bland annat med i Oaks-finalen där hon blev fast med krafter. Helt klart har hon visat riktigt fin kapacitet. Det är en annan som tränat rejält hela vintern och jag tror att hon gör ett bra lopp direkt. Carbonfiber kommer bra förberedd som det känns och gör nog ett bra lopp utan att vara på topp. Spår nio är ett jättebra läge. Hon är inte så snabb ut ändå. Balansen vill jag klura lite på till på söndag, kanske blir det barfota fram vilket är det optimala.
Slutligen då 3 Maco Toro i de treåriga hingstarna och valackernas lopp (GS75-4). Avslutade starkt från kön i Margaretas tidiga unghästserie senast och har fem starter bakom sig i år. Maco Toro måste du vara nöjd med?
– Ja, han har börjat lovande och har svarat för fina lopp hela tiden. Det är en effektiv häst. Hur han är från start har nog inte visat sig ännu. Han har öppnat skapligt någon gång men det finns rätt mycket fart i honom. Så om kusken vill lägga upp det på det sättet borde han kunna rassla iväg riktigt bra. Inga ändringar där.
Kan du bestämma dig för bästa söndagschansen?
– Både A Teaser och Maco Toro har varit igång och startat och de borde ha bäst chans. De andra två gör årsdebuter och fick ju sämre lägen också.

Mikael Wikner, Kanal 75