Malin Albinsson/TR Bild.

Inför GS75 ®: Persson gillar att tävla i Danmark ”Fläskstek är överlägset”

,

Kalmartravets Fredrik Persson kommer till Charlottenlund och GS75 ® med en kvartett i hästtransporten från gården Trollabo i Fågelmara på ostkusten.
– Jag gillar att tävla på ”Lunden”. Det är alltid en härlig atmosfär där med de gamla stallarna, säger den 48-årige blekingebon, men tillägger snabbt:
– En annan sak jag gillar med Danmark är maten. Att äta en pölse med bröd är ju en klassiker. Men det jag gillar allra mest är fläskstek med rödkål, rostad potatis och gräddsås. Det är helt överlägset.

Malin Albinsson/TR Bild.


Veckan omgång av GS75 ® avgörs alltså utanför Sveriges gräns, på den danska nationalarenan i Köpenhamn.
Är det något som spelarna bör tänka på när det gäller banan?
– En hel del, faktiskt. Banan mäter inte riktigt tusen meter och kurvorna är därmed ganska snäva. När det gäller autostart är det åtta hästar bakom bilen då det gäller medeldistans (2000 meter) medan det endast är sex bakom vingen då det handlar om sprinterdistans (1600 meter).
Fredrik Persson, som håller till på gården Trollabo vid gränsen mellan Småland och Blekinge, är mest känd som tränaren och kusken bakom fenomenet Viola Silas, som på 36 starter sprang in 6,7 miljoner kronor och var obesegrad i karriärens 15 första starter. Bland hennes storloppssegrar märks Guldstoet på Axevalla (2009), korta E3-finalen på Färjestad (2009), Breeders´ Crown på Eskilstuna (2009), Drottning Silvias Pokal på Åby (2010), klassiska Stochampionatet på Axevalla (2010), Derbystoet på Jägersro (2010) och H.K.H.Prins Daniels Lopp på Gävletravet (2011).
Saknar du den tiden?
– Det är klart att man saknar att vara med i storloppen. Hon var ju en undantagshäst som var helt fenomenal och alltid gjorde sitt yttersta.
I aveln har Viola lämnat fem avkommor där den förstfödde Betting Gangster (Going Kronos) sprungit in drygt 3,7 miljoner kronor på 26 starter.
– Tyvärr har han, vad jag hört, fått problem med en gaffelbandsskada. Men jag tror att hon kan lyckas väl inom aveln. Tyvärr har jag ingen i träning då prislapparna varit lite för höga.

Fina siffror för stallet
2017 hade stall Persson sin peak med 8,3 miljoner kronor inkört på 331 starter, där Ultra Brights spurtseger i Stochampionatet och Monarks Newmens andraplats i Svenskt Travderby, knappt slagen av Cyber Lane, givetvis var höjdpunkterna.
– Med Premiechansen fördubblades ju siffrorna och allt rullade på.
Men därefter dippade stallet rejält och två mörka år följde med endast 3,2 miljoner kronor (2018) och 3,1 miljoner kronor (2019) inkört och antal stallsegrar sjönk till 36 respektive 24.
– Vi var inne i en bubbla där vi ville vara med i de stora loppen, men unghästarna levererade inte som vi hoppades och därmed sjönk siffrorna drastiskt, förklarar Fredrik.
Men nu blåser det positiva vindar igen för stall Persson på ostkusten då stallet kört in drygt 4,4 miljoner kronor och tagit 55 stallsegrar på 434 starter vilket innebär att segerprocenten ligger på respektingivande 13.
– Jag matchar kanske lite klokare numera och då kommer också resultaten. När det gäller träningskonceptet kör jag som tidigare, så där finns inga nyheter att berätta.

En toppchans och en varning
Persson, med 59 hästar på träningslistan, har det bra förspänt inför tävlingsdagen på Charlottenlund och har följande att säga om sina starthästar:
Du inleder med 4 The Real Star (GS75-4), som tagit tre segrar på elva starter i år och kommer med fin form. Hur ser du på hans uppgift den här gången?
– Det är min bästa chans. Han gjorde ett topplopp senast på Åby då han gick 1.11,0/1640 meter autostart från utvändigt ledaren och bara var slagen med en längd. Nu fick vi ett kanonläge och jag kommer att ladda framåt direkt. Skulle jag komma till ledningen borde det vara en toppchans. Enda nackdelen är att han kommer gå med bakskor den här gången, men han är såpass bra i ordning att det ska fungera.
I Novemberstayern över 2 950 meter startar du åttaårige 1 Earthquake Neo (GS75-6) från innerspår. Vad kan du berätta om den här krabaten som gör sin 17:e start för året?
– Att han är i fin form och fick ett intressant läge, då han är ganska snabb ut. Då det bara är fem hästar på start hoppas jag kunna hålla upp innerspåret. Får jag sedan bestämma tempot under första varvet kan han definitivt skrälla, då motståndet inte verkar speciellt tufft. Jag vill utfärda en varning för honom. Inga ändringar.
Du avslutar dagen med stallets stjärna 8 Monark Newmen (GS75-7) i N.J.Koster Memorial som lockar med 100 000 danska kronor i förstapris. Hur ser du på hans möjligheter från bricka åtta bakom bilen över 1 600 meter autostart?
– Tyvärr fick han bakspår och det minskar ju förstås segerchansen. Från ett bättre läge hade jag förhoppningar om att kunna utmana favoriten Cyber Lane om segern. Visst, han drog också bakspår, men jag tror han är mindre missgynnad av det. “Monarken” känns fin inför det här loppet och kommer att gå med samma utrustning som på sistone. Kan han ta en plats härifrån får jag vara nöjd.
Innan GS75-tävlingarna drar igång har du även 2 Anna S.H. (lopp 2) till start i ett stolopp. Kan det vara något för spelarna?
– Jag tror inte det, motståndet verkar vara lite för tufft. Kan hon slita åt sig lite pengar får vi vara nöjda, summerar Fredrik Persson, som lär passera 5 miljoner kronor inkört innan året är över.
Med andra ord är Kalmartränaren tillbaka igen bland toppen av landets proffstränare.

Magnus Blom, Kanal 75