Två raka segrar, fin i träningen och perfekt utgångsläge.
Mycket talar för Global Utlimate i söndagens GS75 i Umeå.
– Blir hon favorit tycker jag att det är befogat, säger hästens tränare Jesper R Nilsson.

Bodentränaren Jesper R Nilsson har ett litet stall. Tio hästar finns på träningslistan och den starkast lysande stjärnan heter Global Utlimate (GS75-5).
– Jag har dragit ner lite på antalet hästar för att kunna förbättra kvaliteten. Det var lite för många hästar ett tag. Hellre färre och bättre än för många. Nu hinner jag lägga ner den tid jag vill på varje häst och det gör att jag mår bättre själv också, och slipper känna att jag inte är riktigt färdig när jag går in för kvällen, säger Jesper R Nilsson.
Global Utlimate avslutade fjolåret på bästa sätt. Efter en mersmakande andraplats i oktober krossade hon motståndet från positionen utvändigt om ledaren och senast spurtade hon till säker seger från andra par utvändigt.
– Hon var jättebra vid andraplatsen och bra vid segern efter det, men senast var hon klart sämre. Visserligen avgjorde hon säkert ändå men normalt sett hade hon vunnit enklare. Hon var fin fräschörmässigt men banan var inte så rolig den dagen, hon fick inte det riktiga fästet, och det var nog lite för tätt mellan starterna också. Hon tar ut sig rejält i loppen och behöver ordentlig återhämtning. Nu när hon har fått några veckor mellan loppen tror jag att hon kommer att vara vassare.

“Mycket utveckling i henne”
Global Utlimate fick ingen negativ reaktion på det dåliga banunderlaget senast enligt sin tränare men hon har ändå fått en kortare vila på grund av andra problem.
– Jag fick ställa henne på sulfa (antibiotika) på grund av att hon hade lite problem med karlederna som det kom var ur och vi åtgärdade någon småskavank också. Det hade kanske inte behövts men vi passade på och hon fick pausa i tio dagar. Sedan har hon tränat på som vanligt och hon känns fin.
– Hon är en liten och lättränad häst så den lilla pausen har bara gjort henne gott skulle jag tro. Det är inget som oroar mig i alla fall.
Det råder inga tvivel om att Jesper R Nilsson har höga tankar om det femåriga stoet.
– Jag har trott mycket på henne hela tiden men tyvärr fick hon en liten skada efter debutsegern. Det var en skitgrej egentligen men det drog ut på tiden och spolierade hela treåringssäsongen. Förra året gjorde hon många bra lopp utan att få sätta pricken över i så hon har gjort sig förtjänt av att vinna lite lopp. Jag tror att det finns mycket utveckling i henne också för hon har inte så många lopp i kroppen.

Bra segerchans men ingen spik
Global Utlimate har bara hunnit göra 15 starter och av dem har hon vunnit fyra. När hon på söndag går ut i GS75 på Umåker från ett perfekt femtespår bakom startbilen kommer hon troligen att tilldelas favoritskapet av spelarna.
– Normalt sett ska det vara vettig chans tycker jag. Hon kan öppna snabbt och om jag ber kusken att ladda tror jag att hon sitter i spets. Hon följde vingen när hon hade spår fem i augusti men då blev hon väl pigg och kroknade lite den sista biten. Dessutom är hon så fin bakifrån. Jag kommer nog att säga åt kusken att ladda lite sådär lagom den första biten för att hitta en bra position. Sedan får vi se hur det löser sig. Eventuellt kanske hon kan få överta ledningen efter en bit. Fast Mika Forss är en offensiv kusk så han kanske laddar direkt ändå, säger Jesper R Nilsson och skrattar.
Inför Global Utlimates två senaste tävlingsframträdanden har han rekommenderat henne som spik. Den här gången är han inte fullt så segerviss även om han tror mycket på sin häst.
– Det har varit ännu mer upplagt för henne de två senaste gångerna så den här gången är hon garderingsbar. Men hon känns fin i träningen och blir hon favorit tycker jag att det är befogat. Hon är en bra häst och absolut en av dem som ska räknas tidigast i loppet.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerad januari 3, 2019 16:47 via Kanal75

Dagens tävlingar