Inför GS75®: Miljonvinnaren tror på en favoritomgång på hemmabanan

,

För fyra år sedan blev travfantasten Torbjörn Arenander ensam på V64® med Grand Slam på hemmabanan Årjäng. Belöningen blev tio miljoner kronor.
På söndag avgörs GS75® på Årjäng och miljonvinnaren har synat omgången.
– Omgången ser favoritbetonad ut och jag har svårt att se att det ska bli en ensam vinnare, säger 54-åringen.

2016 var det annorlunda, då såg omgången inte favoritbetonad ut. Torbjörn Arenander var förstås på plats på hemmabana och satte ihop ett större system.
– Jag inledde med två spikar och sedan ramlade skrällarna in. Jag visste inte om jag var ensam när sista loppet gick i mål. Det tog lång tid innan resultatet kom, men när jag förstod att jag var ensam skrek jag rakt ut av glädje.
De sex vinnarna på V64 med Grand Slam var: Freddie Islet (Björn Goop), Gandhi Boko (Johan Untersteiner), Troll Sindy (Per Ludvig Nilsen), Can’t Stand Still (Per Nilsson), El Salvador (Björn Goop) och Yippie Chic (Per Nilsson).
Har du någon strategi när du komponerar dina system?
– Jag lägger många timmar i lopparkivet, men sedan utgår jag från kuskar och spår. Det får allt större betydelse i dagens travsport där det handlar om små marginaler.
Du är en flitig gäst på landets banor. Hur känns det nu när tävlingarna avgörs utan publik?
– Det är naturligtvis jättetråkigt. Det är inte alls samma känsla, som när man är på plats och kan se värmningar och höra surret. Det är något jag saknar. På söndag kommer jag att sätta ihop en kupong och följa tävlingarna hemifrån.

Tre starka spikar
Så här ser miljonvinnaren Torbjörn Arenander på GS75-omgången på hemmabanan Årjäng.
GS75-1: Tre streck är heltäckt och jag markerar 2 Bag´s Simoni, 3 Final Dream och 4 Athos Race. Förstastrecket hamnar på den sistnämnde som körs av skicklige Carl Johan Jepson.
GS75-2: Visserligen står kallblodsstjärnan 11 Åsrud Vilja med tre tillägg, men då det handlar om lång distans spelar det mindre roll. Hon avgör det här i god tid. En kanonspik!
GS75-3: Fyra streck känns tryggt och jag provar med 3 Berra Bus, 6 Job American, 7 Simb Medici samt 8 Black Alex. Ska jag lyfta fram någon får det bli den sistnämnde, trots utgångsläget. Men det är ett litet fält och lång distans som jag tror passar bra. Mikael J Andersson är också en kusk som trivs på Årjängsbanan.
GS75-4: Ett kallblodslopp med endast åtta startande över tre volter. Jag gör det enkelt för mig och tar samtliga på systemet då jag inte hittar någon som sticker ut från mängden.
GS75-5: En final för treåringar där jag spikar 8 Maestro Zon, trots utgångsläget bakom bilen. Näst senast var han fyra i E3-finalen. I senaste starten på Mantorp, för två månader sedan, var han inte riktigt kurant och är åtgärdad sedan dess. Michael Larsson sitter bakom bästa hästen och gasar han till direkt tror jag konkurrenterna släpper över taktpinnen. I så fall ska det vara spel mot ett mål. En given spik!
GS75-6: Årjängsmästaren går över lång distans och det fulla fältet är fördelat på fyra volter. 7 Millmighty kvalade in till norska derbyt, men körde där upp i en vagn och galopperade. Han gick ändå 1.14,7/2600 meter autostart och de kan övriga i loppet inte stava till. Paw Mahony behöver bara se till att köra felfritt. Sedan har vi hamrat in spiken.
GS75-7: Förhoppningsvis är vi med till sista avdelningen och då känns det tryggt att sitta med en helgardering. Loppet ser olösligt ut på förhand och här får vi jobba in en skräll. Ska man gå kort kan 4 Monbaleno ,som körs av duktige Magnus Teien Gundersen, och 12 Kom Leia, som tänt till på sistone med barfotabalans, vara två bud.

Magnus Blom, Kanal 75