Inför GS75: Kan ta karriärens första seger i Svenskt Derby

,

I vintras frågade Fredrik Reuterskiöld om Paul Tengquist var intresserad av att köpa en häst. Det handlade om Arctic Waltz som visat en del kapacitet som tvååring – men också lite nerver. Paul gillar utmaningar, svarade ja och tillsammans med Lars Malm, Peter Olofsson och Leif Karlsson köpte de hästen i januari.
– Priset var rimligt men det är också en hemlighet, säger Paul Tengquist med ett skratt.

Stefan Olsson/Svensk Galopp.


Eftersom Fredrik Reuterskiöld blivit vd för Svensk Galopp flyttades hästen till grannstallet och brodern Lennart Reuterskiöld Jr. Arctic Waltz‘s handikapptal var strax under 70 och några tankar på att det skulle vara en derbyhäst fanns väl egentligen inte. Men i årets första start blev det en andraplats fyra-fem längder bakom Sea Lieutenant och i det slagna fältet fanns till exempel I And I. I årets andra start var Arctic Waltz (GS75-4) förbättrad, slagen med en hals av Sea Lieutenant – med derbyhästarna Miintaka, Showy Shaun och Johnnybegood bakom sig.
Plötsligt hade Paul och gänget köpt en derbyhäst. Problemet var bara att stall Juniors förstejockey Jacob Johansen, med chefens goda minne, lovat bort sig till stall Ascots Barade i Derbyt. Då var valet för Jacob enkelt men på en rak fråga om valet hade varit lika lätt nu svarar han:
– Nej.

“Jag är redan nervös”
Jockeyfrågan löste sig dock och både “Junior” och Paul Tengquist låter mycket nöjda.
– Nu har vi fått Per- Anders Gråberg och det känns ju fantastiskt bra. Han är lugn och cool i den här typen av lopp och har vunnit Derbyt tidigare, säger Lennart Reuterskiöld.
För en dryg vecka sedan gick Arctic Waltz ett kanonjobb inne på Jägersro och nu har han avancerat upp till en av de som kan vinna Svenskt Derby på söndag.
– Förstå hur den här veckan är. Det sista jag tänker på innan jag somnar är Derbyt, det första jag tänker på när jag vaknar är Derbyt och när jag går och jobbar så tänker jag på Derbyt. Jag är redan nervös trots att det är flera dagar kvar.
Kan ordet derbyfeber beskrivas bättre. Och då ska ni veta att Paul Tengquist är van att vara i hetluften. Han driver dansrestaurangen Törringelund strax utanför Malmö och han har ägt vinnare på galoppbanan tidigare. Men aldrig en derbyhäst.
– Vi köpte förstås Hansmajestät med förhoppningen om att han skulle vara en derbyhäst, men så blev det inte. Nu är han bra ändå, men det här är något speciellt.

Chans på tredje raka
Fullt lika nervös är förstås inte tränaren Lennart Reuterskiöld Jr. Han har varit med förr men det kan bli lite mer speciellt eftersom han kan vinna svenskt Derby för tredje gången i rad. Det har bara Gustaf Adolf Westerström (1940- 1942) och Wido Neuroth (1997- 1999) klarat av tidigare.
– Det hade varit roligt för mig, men för att prata om Arctic Waltz som bara gjort två starter för mig så är jag jättenöjd med hästen och spåret. Han har aldrig vunnit, men gått från klarhet till klarhet, resonerar Lennart Reuterskiöld och fortsätter:

Men det är naturligtvis tufft att vinna ett Derby med en maiden (segerlös). Men jag tror inte att hästarna är pålästa och kan
de läsa så jag tror att han struntar i det och vinner sitt maiden här.
Distansen?
– Jag tror faktiskt han blir bättre och bättre ju längre det blir.
Under alla omständigheter har “Junior”, Per- Anders Gråberg, Paul, Lars, Peter och Leif några härliga och spännande dagar framför sig.
På söndag avgörs Svenskt Derby som har 1 500 000 kronor i förstapris på Jägersro.

Kanal 75