Foto: Maria Holmén/TR Media
Solvalla 2022-03-26

 Erik Killingmo i vinnarcirkeln

Inför GS75® (jackpot): ”Det är en toppchans”

,

Prix d’Amerique och jackpot på GS75® i Örebro. Söndagen bjuder på en späckad meny. Norske tränarnestorn Erik Killingmo tar turen till Sverige med kapable Hopus Castelle. – Det ser väldigt bra ut. Bra spår och perfekt distans och jag tror på toppchans, säger Killingmo.

Foto: Maria Holmén/TR Media
Solvalla 2022-03-26

 Erik Killingmo i vinnarcirkeln

Kommande söndag är en av årets höjdare. Stora delar av dagen kommer att handla om Frankrike och världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique. Dessutom är det GS75® på Örebro. Det var ingen svårfunnen rad på Romme senast och utdelningen för fem rätt och sex rätt uteblev vilket resulterar i jackpot. Från Norge kommer Erik Killingmo med Hopus Castelle som har mycket passande förutsättningar.
Erik Killingmo, snart 70 år fyllda, är i full gång och driver en rörelse på runt 30 hästar och har inga planer på att dra ner på verksamheten.
– Jag har inte gjort annat i livet än att hålla på med hästar och är född in i sporten. När jag var 15 år började jag jobba hos min pappa och på den vägen är det. Jag kan gå i pension om jag vill, men det har jag inga planer på, om jag så blir 100 år kommer jag alltid att hålla på med hästar, berättar Erik Killingmo.
För den svenska publiken är norrmannen mest känd som tränare för Best Ofdream Trio som vunnit flera lopp i Sverige och blev inbjuden till Elitloppet förra året.
– Tyvärr var han inte alls bra den dagen och han presterade ojämnt i flera starter efter det. I höstas så genomgick han en stor veterinärkontroll och han blev opererad i halsen och även i vänster framkota, han hade pålagringar och varit lite halt till och från efter loppen.
Tror du han kommer tillbaka till eliten?
– Det tror jag absolut. Det har varit väldigt kallt här och Best Ofdream Trio har gått mycket motion och snart ska vi öka träningen. Han känns jättefin och vi hoppas att kunna vara med i de större loppen i Sverige. Det är den klart bästa häst jag tränat och har alla kvalitéer en topphäst ska ha. Jag räknar med att han startar i mars- april någon gång.

Mycket bra chans
Till söndagens jackpot-omgång på GS75 i Örebro startar han 3 Hopus Castelle (GS75-6) som kommer med toppform.
– Han har varit jättebra i de senaste starterna. Näst senast vann han lätt från ledning och hade krafter kvar. Gången efter fick han ett rygglopp och avslutade bra och kusken Eirik Höitomt var mycket nöjd med hästen och tyckte att han kändes fantastiskt fin.
Vad är Hopus Castelle bästa egenskap?
– Det är att han är snabb och kan öppna mycket snabbt från start, framförallt bakom bilen. Tidigare i karriären kunde han vara svår att reglera, men han har blivit äldre och klokare och det beteendet har han inte visat på länge.
Uppgiften på söndag ser passande ut, eller hur?
– Oja, bättre förutsättningar går knappast att få. Jag tror på på en mycket bra chans. Nu kan jag inte de svenska hästarna så väl, men Hopus Castelle är riktigt bra i ordning för dagen och spår och distans passar perfekt.
Ändrar du något i utrustning?
– Nej, han tävlar med skor runt om och en amerikansk vagn.