Claes Svensson har en het vinstchans på hemmabanan Vaggeryd. Malin Albinsson TR Bild.

Inför GS75® (jackpot): Claes Svensson tror på magisk inledning

,

– Jag tycker att han är en motiverad favorit.
Hemmatränaren Claes Svensson låter nöjd med Maltese Magic inför söndagens GS75 på Vaggerydstravet.

Claes Svensson har en het vinstchans på hemmabanan Vaggeryd. Malin Albinsson TR Bild.


Vaggeryd anordnar sin andra tävlingsdag för året och är samtidigt värd för Grand Slam 75®.
Vi tar hemmatränaren Claes Svensson på pulsen inför söndagens tävlingar. 56-åringen som trots att han varit Vaggerydstränare i åtta år fortfarande förknippas med sin gamla hemmabana.
– Alla tror att jag är kvar på Mantorp, men så är inte fallet. Min sambo är här nerifrån och vi köpte hennes föräldragård i området och då blev det naturligt att byta hemmabana.
Du har 21 hästar på träningslistan, trivs du med tillvaron och antalet hästar i träning?
– Absolut, det är en helt annan nivå på stallet nuförtiden. Vi har många andra projekt igång vilket gör att det är alldeles lagom med 15-20 hästar i stallet. Som mest hade jag över 100 hästar i träning och tre gårdar, då fanns det inte utrymme för något annat.
Claes Svensson var fyra i kuskligan på Vaggerydstravet i fjol med fem segrar på 15 starter.
– Jag kör inte lika frekvent numera. Det är i princip bara stallets egna hästar och då blir det inte så många uppsittningar. Tidigare överlät jag de flesta styrningarna till min son Jonathan Bardun, men han testar vingarna i USA hos Marcus Melander för tillfället så i år kan det bli att jag kör lite mer igen.
Claes Svensson har tre hästar till start inom GS75. Först ut är Maltese Magic som ser ut att bli favorit i GS75-1.
– Det ser ut att vara bra förutsättningar för honom. Jag tyckte han gjorde det riktigt bra senast på Solvalla och han var nära andraplatsen då. När jag körde honom på Mantorp i årsdebuten var banan lite hård och frusen och jag misstänker att han inte trivdes på det underlaget och galopperade på grund av det. Jag ser det som ett olycksfall i arbetet. Allt känns bra inför den här starten, han har ett fint utgångsläge, är snabb ut och trivs över den korta distansen. Han segrade bland annat från dödens förra året på Halmstad och kom då i mål på en 1.12-tid. Jag tycker att han är en motiverad favorit i det här loppet.

Två till start i lärlingsloppet
GS75-3 är ett lärlingslopp (Wången Cup) och selöar stallet ut två hästar som är lite mer outsiderbetonade.
– Quick Run håller jag högt men han var inte fräsch i den senaste starten i februari. Han är åtgärdad efter den starten och känns bra i träningen. Han är dock trög ut bakom bilen så det får bli en smygresa här. Måste ha tur härifrån för att ha med segerstriden att göra.
– Simb Lone Star är ny i vår regi, han kom till oss från Thomas Dalborg. Han kastrerades och har fått två månaders träning efter det. Han kändes fin i ett banjobb men läget blev tufft. Han är lite svårbedömd i första starten och kommer att få ett försiktigt upplägg härifrån och sen hoppas vi på att han avslutar bra.
Till sist måste vi få höra hur stallets stjärna King Of Everything mår för dagen?
– Allt är jättebra med honom. Jag har precis kört honom på rakbanan och vi siktar på att starta honom på Åby nästa helg under paralympia-dagen. Det är ett lopp i silverdivisionen över 1640 meter. Han kommer att göra ett bra lopp, men innan jag sett läge och motstånd vill jag inte säga för mycket. Därefter tar vi sikte mot finalen på Solvalla under elitloppshelgen.

Kanal 75