Lars Jakobsson TR Bild .

Inför GS75®: Het kvintett från vinnarstallet

,

Fem hårt betrodda hästar.
Stall Timo Nurmos är onekligen i fokus under söndagens GS75® hemma på Solvalla.
– Jag tycker att Global Undecided känns hetast på förhand, säger förstemannen Andreas Lövdal.


Ingen tränare vinner oftare på Solvalla än Timo Nurmos.
Sedan 2020 har stallet selat ut 126 vinnare på hemmabanan, vilket på 411 starter ger en segerprocent på smått otroliga 31.
På söndag lär det vara dags för nya triumfer när Solvalla arrangerar GS75®.
Stallets försteman Andreas Lövdal må själv vara i toppform i sulkyn med seger på V86 i onsdags och i topp i lärlingsligan på Solvalla.
Men den här söndagen får han nöja sig med att agera chansvärderare och informatör kring stallets hästar.
Först ut är 7 Bridge Maid (GS75-1), ett fyraårigt sto som inledde karriären med fyra segrar på fem starter innan hon kroknade utvändigt om ledaren i sin senaste start för en månad sedan.
– Hon fick ett lite tufft lopp senast, men var inte som bäst heller. Hon hade en lite sämre dag. Hon har jobbat bra efteråt, men lite svårbedömt tycker jag ändå det är med formen, säger Andreas Lövdal.
Ännu mer svårbedömd, åtminstone för spelarkåren, är 5 Duke Ratzeputz (GS75-2). En betydligt mindre segervan herre som varit ifrån tävlingsbanan sedan januari och är anmäld barfota runt om för tredje gången i karriären.
– Han har haft lite problem med bland annat hovsprickor. Men nu känns han bra, han har tränat fint. Det är ett amatörlopp och det är svårt att räkna ut hur det blir kört på förhand. Men han ska gå barfota runt om om fötterna ser bra ut och med jänkarvagn. Det tyckte jag att han höjde sig bra på för några starter sedan då han var trea efter galopp på bra sätt. Han är bra om han sköter sig.

“En fantastisk löphäst”
Även om dessa två lär tillhöra de mer betrodda i sina lopp är det inget mot det favoritskap som verkar vänta 3 Amalencius B.B. (GS75-5). Hästen övertygade stort i sin senast start då han från ledningen höll ifrån sig jättetalangen Versace Face över lång distans. På söndag ska han springa ett varv kortare och är anmäld barfota bak för första gången i karriären.
– Han hoppade en gång från innerspår med Jorma, men han är ganska startsnabb och kommer att kunna utnyttja läget. 1 600 meter är lite annorlunda för hans del och det är rätt bra hästar med så det blir ingen promenad i parken, men han är bra så han ska räknas, säger Andreas Lövdal som själv tycker att stallets bästa chanser återfinns i de två avslutande avdelningarna.
Italienskan 12 Arquana As (GS75-6) var segerlös i Sverige för tre olika tränare innan hon senast gjorde Nurmos-debut. Utan skor på hovarna slutade det i en magnifik uppvisning då hon blåste runt fältet från sjätte par utvändigt i 1.09-fart sista 800 meterna.
– Hon var jättefin. Vi var lite förvånade faktiskt för hon är inget träningslejon. Hon har inte ut sig hemma utan springer lite grann med handbromsen i, men i lopp visade hon verkligen att det är en fantastisk löphäst. Det var jättekul. Det blir spännande igen. Nu är det lite svårare förutsättningar för henne, men kommer hon till bra så ska hon ju räknas.
Lövdals hetaste segertips är emellertid 5 Global Undecided (GS75-7). Denne var senast ute i en silverdivisionsfinal på V75 där han krossade konkurrenterna utvändigt om ledaren. Detta efter att han själv försenat starten.
– Han var jättefin, trots att han hade lite strul inför loppet och inte fick den bästa uppladdningen. Nu känns han jättefin i träningen. Jag tycker att han ska räknas. Det är ett ganska lämpligt lopp för honom, säger Andreas Lövdal.

Kanal 75