Inför GS75: Glädjespridaren åter på banan

,

Han var anmäld till världens största montélopp.
Istället blev det paus från tävlingsbanan i tio månader.
På söndag är Carabinieri tillbaka.
– Han är lika glad som tidigare och älskar fortfarande att springa. Det är ingen vanlig häst, säger tränaren Peter Untersteiner.

Carabinieri och Peter Untersteiner. Maria Holmén/TR Bild.


Han har tjänat drygt fem miljoner kronor och i ljusa stunder visat att han kan matcha den absoluta eliten.
Men de senaste åren har skador satt käppar i hjulen för en av svensk travsports mest karismatiska krigare.
När Axevalla bjuder in till GS75-tävlingar är Carabinieri det stora dragplåstret i sitt första framträdande på en tävlingsbana sedan januari – då hästen debuterade i monté på Vincennes med ett mersmakande andrapris. Efter det ställde Peter Untersteiner in siktet på världens största montélopp Prix de Cornulier, men någon start blev det aldrig.
– Han var väldigt fin i montéloppet, men några dagar efteråt upptäckte vi att han var svullen i en sena. Då var det bara att backa bandet. Det är ju så med senskador, i bästa fall är de tillbaka efter tio månader.
Den tidsplanen har Carabinieri följt och efter uppträning i vatten återkom han till Untersteiner i somras.
– Det var ungefär fyra månader sedan han kom hit och allt har gått precis som vi har hoppats. Hästen verkar inte ha tappat något av sitt härliga humör. När han kommer in till banan på Halmstad så skriker han så hela stallet hör, av ren glädje. Han har alltid älskat att springa och det gör han fortfarande. Han är en riktig glädjespridare i stallet, det är ingen vanlig häst, säger Untersteiner som alltid haft ett extra gott öga till den nu åttaårige hingsten.

“Likvärdigt förberedd”
Upplägget inför söndagen påminner lite om i fjol då Carabinieri också skadade sig under det franska vintermeetinget. Den gången återkom han på tävlingsbanan i augusti och svarade för en mycket stark prestation efter galopp och travade 1.11,4/1 900 meter som trea bakom Sorbet.
– Den gången var han opererad. Det var en liten benflisa som hade lossnat i ett knä. Han gick ett bra lopp då och är likvärdigt förberedd inför den här comebacken. Hästen känns lika glad och smidig som då i alla fall. Även om formen naturligtvis inte är på topp direkt så hoppas jag att han ska prestera något liknande.
Sparar du något i balans och utrustning den här gången?
– Nej, vi kör som vanligt. Det innebär stängt huvudlag, jänkarvagn och barfota runt om, säger Untersteiner som trots bakslagen på fransk mark har en ny vinter på Vincennes i sikte.
– Om hästen kommer tillbaka på det sätt vi hoppas så är målet att ta honom till Frankrike igen. Han trivs väldigt bra och har gjort massor med fina lopp där nere. Men vi börjar på söndag, det ska verkligen bli intressant att få känna på honom i tävling igen, säger Peter Untersteiner.

Det här berättar Peter Untersteiner om sina övriga hästar på GS75:
– 6 Stonewashd Diamant (GS75-1) blev hängande från start senast och fick backas sist, sedan gick hon en bra avslutning i skymundan. Av träningen att döma ska hon hålla samma form, hästen är i fin författning för dagen. Vi tar bort jänkarvagnen nu när det är voltstart och hon har gjort bra lopp i vanlig sulky också. Det är några bra ston med, men kanske lite enklare än senast och hon är bra själv också. Helstängt och barfota runt om som vanligt.
– 3 Express Lime (GS75-3) är halsopererad under uppehållet och känns riktigt fin, det ska bli intressant att tävla med honom igen eftersom jag tror att det är en bra häst. Han hade problem med sitt gomsegel och fick mindre luft för varje start han gjorde, men av träningen att döma så har ingreppet varit lyckat, det verkar som att hästen andas normalt nu. Han är väl förberedd och ska vara bättre nu än i tävlingsdebuten.
– 5 Poesi Kloster (GS75-3) hänger med och gör bra dagsverken utan att riktigt räcka hela vägen. Senast gick han barfota och med helstängt huvudlag för första gången och det gav önskad effekt, hon rekordsänkte med en sekund. Det blir samma utrustning nu, men på vad hästarna visat hittills är Express Lime den bättre av mina två här.
– 7 Chilli Lane (GS75-4) har också problem med halsen vilket gör att hon är väldigt ojämn i prestationerna. Hon är opererad för länge sedan, men det blev aldrig helt bra. Jag har inte kunnat sätta fingret på när halsen fungerar och inte, exempelvis har vi inga indikationer på att det har med vädret att göra. Hon har tränats under uppehållet och känns okej, men är ständigt svårbedömd på grund av sina problem och jag märker själv inte om hon har en bra dag förrän i loppet. Vi ändrar inget i utrustningen och fungerar hästen så duger hon bra i sin klass.
– 7 Mellby Guard (GS75-7) var positiv senast. Han var mer på hugget hela dagen och svarade även bra på det norska huvudlaget som vi provade för första gången. Vi har bara kört lätta jobb efteråt där allt varit normalt. Hästen har i princip blivit bättre för varje start och jag hoppas förstås att det håller i sig. Vi fortsätter med samma utrustning som senast eftersom det fungerade så fint.

Robin Johansson, Kanal 75