Inför GS75®: Fullt ös för jubilaren – har halva stallet till start

,

Snart 75 år i passet. Men 35 år i huvudet, enligt honom själv. Evigt unga Åbyamatören Håkan E Johansson mönstrar mer än halva stallet när GS75® körs på Mantorp. – Ekas Zalming är väl den som har bäst chans på pappret, men alla lopp ska ju köras.

Vi ska till Mantorp för den här söndagens höjdpunkt GS75®.
Dit färdas också Håkan E Johansson från gården strax söder om västgötska Ulricehamn. B-tränaren, som har sin licens vid Åbytravet, mönstrar fullt manskap då han inom kupongen har fyra av stallets totalt sju hästar till start.
Fullt ös alltså, för tränaren som faktiskt fyller 75 år nästa fredag.
– Ja, man är gamla gubben, vad fan. Nu är man där. Fast det där är bara utvändigt. I huvudet är jag fortfarande 35, det är så jag känner mig i alla fall, skrattar Håkan när vi får en pratstund på telefon.
Fyra hästar till start således. Och det råder inga tvivel om vilken som det finns störst förhoppningar på.
6 Ekas Zalming (GS75-5), en sexårig valack som tävlade starkt i fjol och har fortsatt på den inslagna banan under året. Hästen har hunnit med tre segrar i år och imponerade stort vid en sådan, just på Mantorp, för två starter sedan.
– Han svepte ju fältet näst senast, det var ett bra lopp mot lite lättare motstånd. Senast fullföljde han bra från dödens och gjorde ett jäkla lopp egentligen, så jag är jättenöjd med honom och han känns fin i träningen efteråt, han har fått gå några intervaller efter senaste starten och jag har inga anmärkningar.
Hästen är ganska startsnabb, hur lägger du upp loppet här?
– Vi fick sjättespår nu och vi får ladda och köra framåt, kommer jag till ledningen så kör jag där så länge lampan lyser. Det är en bra häst, gedigen och som har tjänat fina pengar varje säsong, så här har jag förhoppningar att vara med på linjen.

Agerat positivt senaste starterna
Kan det möjligen dölja sig en skräll bland de övriga tre?
Otänkbart är det inte. Vi fortsätter förhöra oss om stallets chanser och börjar med 5 Luminosity Gift (GS75-2), en treåring som tog en seger tidigt i karriären men som därefter inte fått det att funka fläckfritt. Senast blev det galopp när man väl hittat till ledningen.
– Luminosity Gift är en ganska bra häst egentligen och han är valack numera. När han var hingst så hittade han på lite jäkelskap men det verkar ha försvunnit nu. I senaste starten gick det för fort in i första svängen och han rullade över i galopp; jag skulle väl ha hållit i honom lite i stället och då hade vi nog tjänat fina pengar den dagen. Femtespår nu är ganska bra, jag ser fram emot den här starten och har ändå lite förhoppningar om han håller sig på benen, för normalt är han travsäker. Jag kommer köra lite mer på säkerhet den här gången, för jag vill att hästen ska få ett riktigt lopp i kroppen. Han är startsnabb, det känner jag, men jag måste som sagt köra på säkerhet och ta det lite vackert. Fast det är bra kapacitet i honom och han kan bli bra framöver, säger Håkan Egon.
4 Mr Montechristo (GS75-5) då, som är segerlös i år, men som var positiv senast?
– Ja, Mr Montechristo fick lite pengar på sig snabbt i början av karriären, så jag började köra lite tuffare på honom, ryckte tussarna och så vidare, lite för optimistiskt kanske och det satte sina spår i huvudet på hästen. Han gick inte alls något under en tid, var trög på alla sätt och vis men nu i de senaste starterna har han varit riktigt bra. Det har i och för sig varit billigare lopp, men det har funnits mer kraft i honom och jag har kört utan checkrem och med heltstängt huvudlag och det trivs han bra med. Som sagt var, jag var nöjd med honom senast och jag tror inte han gör ett sämre lopp nu. Däremot är det tuffare motstånd så det är kanske långsökt att han ska kunna vinna.

Hoppas på tempo och fina ryggar
Sist ut är 10 Rocky Bear (GS75-7).
En, liksom sin tränare, meriterad herre som på söndag gör karriärens 96:e start. Rocky Bear kommer från en stark insats där han trots en oförmånlig resa slutade fyra bakom stjärnan King of Everything. Nu gäller Månadsloppets final, eftermiddagens högst doterade uppgift.
– Han är en hedersman som gör det bra varje gång faktiskt. I senaste starten gick väl alla ned på innerspår utom jag…Jag ville inte ha femte invändigt med honom, men han gjorde det riktigt bra som fyra. Han tävlade med ett norskt halvstängt huvudlag då och det var i vilket fall inte sämre effekt med det, så nu ska han få ett helstängt norskt om jag hinner ordna med det.
Vad kan ni hitta på här då?
– Det är bakspår nu, så vi får se. Vi hoppas de andra laddar lite så vi får köra de sista 400 meterna. Det är kanske lite långsökt även för honom att han ska vinna, det är bra motstånd och fina prispengar. Det blir väl inget blufflopp i alla fall, men vi är med i programmet. Vi hoppas på bra tempo och fina ryggar så får vi se vad som händer.
Jaha, jubileet då. Hur kommer du att fira det?
– Jag kör på som vanligt och på födelsedagen tar jag nog en tur till Halmstad och tävlar där. Jag köpte en jättefin treåring av Krister Jakobsson som heter Baron Vox. Jag har alltid velat ha en efter Fourth Dimension så jag är glad att jag fick tag på honom. Det är inte anmält än, men planen är sådan i alla fall.
Sämre kan man ha det på sin 75-årsdag?
– Ja, jo det vet vi ju inte förrän vi är i mål… Men tiden går, den går inte att stoppa.