Espen Hill och Madeleine Smith.

Inför GS75®: Espen Hill och Medeleine utmanar eliten i Stockholm Cup

,

Yngst, lägst handicap – men högst segerprocent!
Segervane fyraåringen Espen Hill är en spännande utmanare i Stockholm Cup.
– Friskt vågat hälften vunnit, säger tränaren och jockeyn Madeleine Smith.

Espen Hill och Madeleine Smith.


Espen Hill är yngst i fältet i Stockholm Cup med tre månader tillgodo till löpningens andra fyraåring Privilegiado. Espen Hill är en häst som i det officiella programmet beskrivs som: “en häst som alltid kommer som skjuten ur en kanon när mållinjen närmar sig”. En härlig egenskap som hittills resulterat i sju segrar, två andra- och ett fjärdepris på tio starter. 70 i segerprocent är högst i årets startfält av Stockholm Cup.
– Att starta honom i Stockholm Cup är ett jättesteg för hästen, men vi tycker det är kul att prova. Friskt vågat hälften vunnit. De andra har en helt annan hårdhet.
Madeleine Smith är den enda tränaren som rider själv i Stockholm Cup och hon är också enda kvinnliga jockey i Grupp 3-löpningen.
– Detta är mitt liv och jag vill både träna och rida. Jag har ridit Stockholm Cup en gång förut, 2001 då jag var oplacerad med en häst som hette Dream Power.
Madeleine Smith har beskrivits som galoppens “powerlady”. Trots sina många år i sporten hon älskar har hon inga tankar på att trappa ner, varken som tränare eller jockey.
– Jag säger som Zlatan, åldern är bara en siffra.
Vilka förväntningar har du på söndag i Stockholm Cup?
– Det krävs att jag läser på och lyckas med min ritt, men de norska hästarna blir otroligt svåra. Svårast förstås fjolårsvinnaren Square de Luynes, med bara ett lopp i år är den säkert förbättrad sedan förra starten. Men om de har en dålig dag och jag har en bra dag… Min häst är i fin författning och han kan gå från alla positioner. Han går till slut och det är det man vill. Det är klart jag blir förvånad om det går hela vägen.
Om du ska beskriva Espen Hill?
– Det är en häst som är rätt jobbig och har mycket energi. Därför kommer vi att köra in honom väldigt sent till Bro Park och han har med sig en följehäst, en kompis, en ex-galoppör som heter Will Be A Hero som tillsammans med Fanny Malmström är viktiga för min häst.

Obesegrad tvååring
Madeleine Smith har ytterligare tre hästar till start under Bro Parks högklassiga tävlingsdag varav hon rider två själv.
Noosa Prince
(GS75-3) kommer från seger på Bro Park men har varit struken efter den segern.
– Han möter en häst med 88 i formtal, och jag ska ge den fyra kilo, dessutom har de även lärlingslättnad… men jag ser mig inte som slagen, säger Madeleine Smith.
Tvåårige
Redirect
(GS75-4) i Svealandslöpning är obesegrad efter en start.
– Det är en häst köpte på auktion och sedan kastrerade direkt. Han debuterade på ett mycket bra sätt i Göteborg. Här blir det kanske tufft, men ska man vara med och rida om de stora pengarna är det tufft. Jag har sett att vi är tippade sist men jag vet inte…alla löp ska ridas. säger Madeleine Smith.
Luisette Hill
(GS75-7) jagar 400 000 kronor i Lanwades Stud Stakes (L) tillsammans med Kevin Parkin.
– Hon förlorade redan i starten senast då hon tog ett skytt upp i luften och tappade fem-sex längder. Nu är det 15 ston och stentufft och tror det blir svårt att vara bland de tre, säger Madeleine Smith.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75