Inför GS75: Dunder en uppstickare i E3

,

Nästan en miljon kronor väntar finalvinnarna av ”korta E3” i mitten av augusti.
På söndag är det dags för uttagningsloppen på Romme.
Med kullkungen Attraversiamo ute ur bilden tror sig Umeåtränaren Robert Dunder ha en hyfsad guldchans med Even’s Cool Boy.
– Han är absolut topp fem i Sverige just nu.

Guldvittring för Umåkertränaren Robert Dunder.


Gräddan av landets treåriga travare samlas i Dalarna och Rommetravet på söndagen, till de sex uttagningsloppen i unghästserien E3.
Efter sommarens final över medeldistans är det nu E3:ans korta avdelning som står för dörren. Sammanlagt sex försökslopp över 1640 meter (tre för hingstar och valacker och lika många för ston) ska avgöras under dagen med spelet Grand Slam 75, där de fyra främsta i varje försök går vidare till finalen.
Svante Båth deklarerade tidigt att Attraversiamo skulle få stå över fortsatt E3-tävlande efter segern i “långa E3” tidigare i sommar. Vilket öppnar för andra hästar…
Robert Dunder är inne på sitt fjärde år som tränare och ställer upp med stallets bästa häst. – Even’s Cool Boy är helt klart vår största stjärna. Ja, han är överhuvudtaget den bästa häst jag tränat. Jag har aldrig haft en häst med potentialen som han har, säger han.
Umåkers Robert Dunder ropade in Even’s Cool Boy på Kriterieauktionen på Solvalla av för 70 000 kronor. Hingsten efter Un Mec d’Heripre är såldes en av de billigare hästarna i söndagens E3-uttagningar.
Eller åtminstone var han det som föl.
Marknadsvärdet har har stigit efter en rad topprestationer i år.
Det blev en femteplats i E3-finalen i Karlstad i slutet av juni bakom Attraversiamo. Even’s Cool Boy hade före det varit heroisk tvåa från dödspositionen i ett treåringslopp på fredagen under Solvallas elitloppshelg.
– Han var mycket bra på Solvalla men jag tycker redan att det kändes när han var tvåa i ett treåringslopp här i Umeå i april bakom Attraversiamo att han hade det där lilla extra som häst, säger han.

“Absolut topp fem”
På söndag väntar alltså E3-kval i Dalarna för Even’s Cool Boy från Västerbotten. Hästen ägs av Robert Dunders bror och några av broderns kompisar i Skellefteå och Dorotea.
Even’s Cool Boy är seedad fyra av hingstarna och valackerna inför söndagens E3-lopp.
– Det är nog rätt tycker jag. Han är absolut topp fem i Sverige just nu. Jag tycker inte att det är speciellt mycket hårdare hästar han möter nu än vad fallet varit den senaste tiden. Just för stunden måste jag tycka att han hör till de bästa treåringarna i landet av det som alla visat hittills. Det lär komma några uppstickare innan kriteriet – men han är med dem, säger Robert Dunder.
I den senaste starten segrade Even’s Cool Boy i finalen av Norrlands Elitserie på Bergsåker. Zenit med italienaren Alessandro Gocciadoro fick där bestämma tempot helt i ledningen men kunde ändå inte freda sig mot Umeå-hästens slutstöt.
– Han ska vara först liksom. Han är mycket ärlig och kämpade sig förbi från utsidan trots att det gick mycket fort. Det var 200 000 kronor till vinnaren på Bergsåker och det är det största jag vunnit både som tränare och kusk.
Slö och oinspirerad har varit din beskrivning av hästen tidigare i träning. Hur känns han nu?
– Det är samma. Men formen sitter nog där. När vi tränar honom är han just oinspirerad men pigg i övrigt. Han ska spralla och busa mest hela tiden och det tyder på form. Pulsmässigt visar att han också att han ligger bättre till i form än för ett par månader sedan.
Så vad säger du till spelarna inför Grand Slam 75:ans första avdelning på söndagen?
– Jag måste tro på en ganska bra segerchans. Nackdel är att värsta konkurrenten är innanför oss. Devil Sound är startsnabb och den kan jag inte utmana från början i alla fall. Men jag hoppas att min häst är stark nog att avgöra från en utvändig position.
För att ta sig till final gäller det att vara bland de fyra första i mål.
– Om han är etta eller tvåa…jag är lika nöjd oavsett. Även tvåorna kommer att få bra spår i finalen. Men vi ska köra om det.
Järnskor och fast bomull har varit utrustningen hittills på guldklimpen. Kommer du att testa nytt inför söndagen?
– Nej, det blir nog inte aktuellt ens i en eventuell final. Jag vill tävla med honom högt upp i åldrarna så varför ska jag plocka allt och dra alla växlar redan nu? Kanske provar vi något nytt i en eventuell final men det är absolut inte så att vi går all in.

Mikael Wikner, Kanal 75