Inför GS75: Dubbla chanser i Guldstoet

,

Spår tre med favoriten.
Spår ett med en av utmanarna.
Mattias Djuse har det väl förspänt inför Guldstoet på Axevalla.
– Det är ett spännande lopp, konstaterar Solvallatränaren inför söndagens GS75-tävlingar.

Guldstoet för treåriga ston har körts på Axevalla utanför Skara sedan 1972. Den allra första upplagan skrällvanns av Sören Nordins Fine Shadow och bland loppets tidigare vinnare finns också storheter som Ina Scot, Lovely Godiva och Fridhems Ambra. I år kan det vara Mattias Djuses tur att ta hem det anrika loppet. Han har två hästar till start och sitter själv upp bakom egenägda jättetalangen Zolly (GS75-6).
– Vi fick ett bra spår, det får vi vara nöjda med, men det är många fina hästar med i loppet och hårdare motstånd nu än vad hon har mött tidigare i år, säger Mattias Djuse.
Han är inte typen som skryter upp sina hästar. Istället låter han resultaten tala. I Zollys fall talar de ett tydligt språk. I fjol vann hon ett av fyra lopp. I år har hon obesegrad efter tre starter.
– Hon har alltid tränat bra och hon visade väldigt bra fart i loppen redan i fjol. Då vann hon på ett jättebra sätt och sedan var hon tvåa med en riktigt stark avslutning. Efter det hade hon ingen bra dag i kvalet till Uppfödningslöpningen och då valde vi att ställa av henne.
Zolly har imponerat efter vinterträningen. I årsdebuten blev det startgalopp men hon spurtade ändå hem segern, och när hon gången efter gick ut i Margaretas Unghästserie på Solvalla mosade hon konkurrenterna den tunga vägen utvändigt om ledaren. Senast lekte hon sig först över mållinjen från andra par utvändigt.
– Framför allt gillar hon att springa. Hon är snabb i benen och har bra fysik för övrigt också, svarar Mattias Djuse på frågan vilka egenskaper som utmärker hästen.
Det enda som Zolly inte har visat än så länge är startsnabbhet. Men den tror hennes tränare finns där när han väljer att spela ut det kortet.
– Hon har inte öppnat så snabbt bakom bilen men jag har inte heller velat trycka av henne. Det finns nog mer resurser där, men jag tycker att hon har varit så pass fin och gjort så bra lopp att jag inte har känt något behov av att krångla till det och riskera att göra något dumt. Den här gången får vi försöka vara med lite mer från start, men jag kör efter hur hon känns.

Hoppas få ta över från stallkamraten
När Zolly kliver ut på banan på söndag är det över fem veckor sedan hon tävlade.
– Det var planerat. Allt har varit bra efter senast och vi har laddat mot det här loppet. Sedan är förhoppningen att hon är fortsatt fräsch och fin och kan vara med i E3-uttagningarna om två veckor.
Förstapriset i Guldstoet är 350
000 kronor och från spår tre bakom startbilen finns alla möjligheter till en fin resa. Kanske är drömscenariot att stallkamraten Global Allegiance tar ledningen från innerspår och sedan släpper till Zolly för att lifta med i rygg?
– Lite så är det, men vi får se hur Zolly öppnar och hur det löser sig. Och Jepson bestämmer själv hur han vill göra bakom Global Allegiance beroende på hur hon känns.
Även Global Allegiance är en talang med framtiden för sig. Hon tog karriärens första seger när hon senast spurtade till delad seger (med Grande Diva Sisu som också är med i Guldstoet) från rygg på ledaren i Margaretas Unghästserie.
– Att hon gick barfota var ett plus och hon fick ett perfekt lopp, men vi hade matchat henne för det loppet också. Tanken var att hon skulle vara bra i ordning och det lyckades, säger Mattias Djuse och tillägger:
– Vi har kört mycket snällt med henne tidigare också för att bygga upp henne och det är mycket därför det inte har blivit någon seger tidigare.

Tussarna aldrig ryckta
Utrustningsmässigt har Mattias Djuse flera växlar att dra på Zolly i framtiden men den här gången planerar han inga ändringar. Eftersom E3-försök och förhoppningsvis final hägrar även för Global Allegiance kommer hon troligen gå med bakskor den här gången.
– Jag ska kolla hur fötterna ser ut och fundera lite på hur vi ska lägga upp det framöver, men barfota fram är i alla fall planen. Och så blir det rycktussar. Det har hon haft tidigare men de har aldrig ryckts.
Hästar i form och fina utgångslägen. Mattias Djuse kan ta en dubbelseger i den 48:e upplagan av Diamantstoet.
– Vi får ta det som det kommer men allt är bra med hästarna i alla fall.

Djuse om sina övriga GS75-hästar:
Okeechobee (GS75-2) var lite svårbedömd i debuten för mig senast. Han hade tränat bra men var inte tokvässad. Han gjorde i alla fall en fin prestation på skitig bana och jag tycker att han ska duga i den här klassen som han befinner sig i. Han har galopperat mycket tidigare och jag har fixat lite grejer på honom, men han behöver visa mer för att jag ska känna att han är stabil. Utrustningsmässigt kör jag nog som senast och är han trea-fyra är jag nöjd.
Dictionary (GS75-4) håller fin form och har gjort bra lopp i de här starterna för mig. Hon hoppade i de två första men jag tror inte att det berodde på att hon gick barfota utan det var mer tillfälligheter och ena gången blev hon störd till galopp. Det blir nog skor på söndag igen, som i de två senaste starterna, och jag tror att hon duger i ett sånt här lopp. Hon känns fin efter senast. Utgångsläget är som det är och det gäller att ha lite stolpe in från start.

Ola Johansson, Kanal 75