Inför GS75®: Drömmer om Jubileumspokalen

,

Segern i årsdebuten var bättre än förväntat.
På söndag blir Maybach W.F. stor favorit på Grand Slam 75®.
– Jag tycker det ser väldigt bra ut, det är väl läget emot, säger tränaren Madelene Wikstén.

Madelene Wikstén har hela tiden många projekt i gång. Förutom att hon tränar nästan 30 hästar bedriver hon även avelsverksamhet och annat som ingår i en stor rörelse.
– Ja, vi har ungefär 100 hästar här på gården när det är som mest. Vi har bra folk runt omkring och sedan gäller det att lägga upp jobbet på rätt sätt. Vår anläggning är väldigt bra och vi kan lägga energi på rätt saker. Vi har de flesta hästar på utedrift och det underlättar mycket och vi behöver inte ha så mycket personal, säger Madelene Wikstén.
Stallets stjärna är 1 Maybach W.F. (GS75-7, bilden) som förra året var och nosade lite bakom de bästa fyraåringarna i landet och försökte att kvala in till Svenskt Travderby.
– Tyvärr var han inte som bäst i den starten. Jag har funderat mycket på vad det har varit och trodde att det var halsen som spökade och hade inriktat mig på att operera honom. Nu upptäcktes att han var allergisk mot inomhuskvalster. Han går ute hela tiden, men inför derbyt blev det en lång resa och han fick stå inne en del och det satte ner hästens kapacitet.
Efter en vinter med mycket träning har Maybach W.F. gjort årsdebut och det blev seger direkt.
– Jag har valt att starta honom tidigt för att jag vill ha svar för att se att det är hela sanningen. Jag har ingen större lust att operera honom mitt i säsongen. Han har hög kapacitet och inte alls tjänat de pengar han har kapacitet för. Visst finns Jubileumspokalen i tankarna och jag gillar att spänna bågen.

Passande uppgift
På söndag avgörs GS75® i Skellefteå och Maybach W.F. har en passande uppgift.
– Han var jättefin i comebacken och jag var väl inte överraskad att han vann, som loppet blev kört. Han var väl förberedd, men inte vässad och ska gå framåt en hel del med loppet i kroppen. Hästen kan öppna snabbt och kusken, Ove A Lindqvist, får ladda och framför allt se till att inte bli fast. Senast laddade inte Ove då han visste att han skulle få överta ledningen och visst tror jag att Maybach W.F. tar ledningen. Jag har en mycket bra häst och tror på honom.
Stall Wikstén har ytterligare tre hästar med i omgången som hon kommenterar så här.
– 3 Tåga Storm (GS75-2) är en väldigt kapabel häst och bra för klassen. Nu gör han det ofta lite svårt för sig och galopperar en hel del. Senast hade vi korrigerat lite grejer på honom och det slog väl ut och vi ändrar inget. Hästen hade gott om krafter kvar, men med tanke på hästens galopphistorik så valde kusken att sitta väldigt lugn och ville köra felfritt. Läget är bra och går han felfritt så är det nog en lika bra chans som Maybach W.F., men det är det där OM hela tiden med Tåga Storm.
– 2 Mindyourvoice W.F. (GS75-6) spurtade bra senast och det var faktiskt lite överraskande att hon skulle vara så bra efter uppehåll. Jag körde ett provlopp veckan innan och tyckte att hon bara var sådär, så det var en klart positiv insats. Hon känns fin efteråt och bör gå framåt en hel del med den genomköraren i benen. Läget är intressant då hon är ganska startsnabb och gillar att springa på isen. Det ser bra ut och jag hoppas och tror att hon kan vara med där framme. Jag tänker att hänga på henne en amerikansk vagn nu igen.
– 8 Firstclass U.M. (GS75-6) har form och har varit riktigt bra i de två senaste starterna, men ett dåligt läge och måste ha mycket tur. Hon får köras sparsnålt och på chans och sedan får vi se hur långt det räcker. Hon kommer att blomma ut när det blir sommar och monté, det är min förhoppning.

Joakim Brundin, Kanal 75