Malin Albinsson, TR Bild.

Inför GS75®: Det går helt Perfect för Preben

,

En seger som betydde mycket. Med Just Perfect Sisu fixade Preben Sövik senast en klassisk seger.
Nu väntar en ny prövning för duon när det avgörs försök till Breeders Crown på GS75® i Tingsryd.

Malin Albinsson, TR Bild.


Preben Sövik skördar allt större framgångar och stallet har redan nu passerat fjolårets resultat.
Nyligen tog också Jägersrotränaren vad han beskriver som sin största seger i karriären, hittills. Med Just Perfect Sisu blev det finalseger i Jarlsberg Grand Prix i början av juli. Loppet som kan liknas vid den norska motsvarigheten till Sprintermästaren, avgörs dessutom på tränarens forna hemmabana.
– Det var en seger som betydde mycket för mig, det måste jag erkänna. Det största jag vunnit hittills, säger Preben.
4 Just Perfect Sisu (GS75-2), som tidigare tränades av Per Nordström, verkar stormtrivas i den nya regin.
På fyra försök har det blivit tre segrar, enda “plumpen” kom i uttagningsloppet till Jarlsberg Grand Prix där hästen slutade tvåa. Men några timmar senare, i finalen, blev det alltså succé.
– Det var verkligen inte tomt i mål heller. Det låter kanske lite kaxigt att säga det, att det var sparat i mål efter försök och final på samma dag, men så var det faktiskt.
Hästen har verkligen tagit kliv framåt den senaste tiden?
– Ja, han har ju gjort det mesta rätt sedan han kom till mig, tycker jag. Han var ju riktigt, riktigt fin i båda starterna nu här i Norge och känns lika fin efteråt. Vi har inte tagit hästen så hårt mellan loppen nu och loppet på söndag är väl egentligen också ett led i matchning mot derbyt.

Har utvecklats – men möter tufft motstånd
Ny uppgift nu på söndag. Det är den småländska milebanan Tingsryd som arrangerar GS75® och på programmet står uttagningar till Breeders Crown. Ett faktum som alltid borgar för högkvalitativ sport. Motståndet bland de fyraåriga hingstarna och valackerna är långtifrån enkelt. I startlistan döljer sig bland andra Dancer Brodde som senast segrade i Kungapokalen, Love Keeper, som senast var trea i Sprintermästaren och stjärnskottet A Fair Day. Och då har vi bara nämnt några.
– Nu är det tuffare än det varit tidigare, vi möter ett par riktigt bra hästar, men Just Perfect Sisu har utvecklats mycket under hela sommaren så jag tror nog ändå att han ska kunna rå på en del av dem. Samtidigt vill jag inte tömma hästen helt nu på söndag, då de norska derbykvalen väntar för honom efter detta och det är viktigare för dagen. Vårt mål på söndag är att vara bland de fyra främsta så att vi förhoppningsvis kan vara med även i Breeders Crown till hösten.
Så vad vill du ha för lopp här?
– Jag kan gärna tänka mig ett liknande lopp som han fick senast i Jarlsberg. Ett rygglopp och så gå för fullt sista 300, 400 meterna. Det passar honom också, så länge det är lite tempo på loppen så har han alltid en fin avslutning.

Synd på galoppen – Sobel Caviar i toppform
Preben Sövik har en häst till med inom GS75®. 9 Sobel Caviar (GS75-3) stod för en riktigt vass insats då han vann på Mantorp för två starter sedan och spände senaste bågen i ett STL-försök. Det ändade dock med en galopp.
– Det var lite synd med galoppen senast för han har jäkla fin form. Han blev lite för laddad i voltstarten i Halmstad, det var surt, men han kändes verkligen jättefin efteråt. Hästen nästan “pullade” över mål i ryggar på de andra hästarna. Formen känns lika fin fortfarande och det känns som att han kommer göra ett bra lopp igen.
Det blev bakspår igen. Men det funkar kanske okej på Tingsryd?
– Det brukar lösa sig rätt så vettigt på Tingsryd, det blev ju en lite annorlunda bana sedan de gjorde om upploppet och gjorde det längre. Man behöver inte vara lika het på gröten numera så det ska lösa sig härifrån.
Det går bra för ditt stall nu, måste man säga?
– Ja, det tycker jag. Det har väl gått bra egentligen hela året. Vi vinner lopp och nu får vi vinna de lite större också, så vi börjar hamna där vi vill vara, avslutar Preben Sövik.

Daniel U. Olsson, Kanal 75