Oscar Berglund inför en start på Solvalla. På söndag tävlar han i Boden.

Inför GS75®: “Det är klart att jag tror att hon vinner”

,

32 i segerprocent. Ändå låter Oscar Berglund nästan missnöjd med året på tävlingsovalen 2020 och det säger en del om den 27-årige tränarens ambition.
– Det har väl varit ett godkänt år, men det skaver att Shocking Superman inte fått visa vilken elithäst han är, säger Östersundstränaren.

Oscar Berglund inför en start på Solvalla. På söndag tävlar han i Boden.


Få travtränare kommer upp i 32 i segerprocent under något år på en hel karriär. För Oscar Berglunds unga karriär är det vardagsmat att var tredje-fjärde häst som startar får segerdefilera, men ambitionerna verkar vara högre än.
– Visst är det fina siffror och jag är jättestolt över dessa på ett sätt, men allt handlar inte om segerprocent heller.
– Året i stort har varit mycket upp och ner och jag är faktiskt missnöjd med en hel del saker, berättar Oscar.
Elitloppsambitioner fanns med stallets stjärna Shocking Superman i våras, men det blev pannkaka av den biten och Shockings år grämer Östersundstränaren rejält.
– Min förhoppning och tro var att Shocking skulle slå sig in i den yppersta eliten denna säsong, men så har inte blivit fallet och det väger tungt när jag ska rannsaka mig själv och summera året med dryg månad kvar.
– I mitt tycke tillhör hästen toppen i Sverige sett till kapacitet och då är det min uppgift som tränare att få ut denna. Det tycker jag inte att jag har fått vilket har känts i magen hela året, konstaterar Berglund.

“Precis som i lagidrott”
Undertecknad kan dock inte riktigt släppa stallets fina siffror samt att man lyckats leverera detta trots att hästar som Hope And Dreams och Cobourg Hanover – vilka drog ett tungt lass tillsammans med Shocking Superman under 2019 – inte finns kvar på träningslistan längre. Denna trio stod nämligen för över 1,2 av de dryga två miljoner som stallet körde in i fjol. I år är man uppe i drygt 2,5 miljon inkört vilket tyder på att man lyckats förnya sig något otroligt.
– Jag är nöjd med alla hästar utifrån den aspekt att alla vunnit lopp och har presterat på en bra nivå.
– Vi har gjort ett generationsskifte i stallet och bättrat på kvalitén vilket också höjer kraven på mig som tränare och totalt sett var jag faktiskt mer nöjd med mitt jobb 2019 än i år, konstaterar Oscar.
Ambitioner saknas inte hos 27-åringen och paralleller dras till lagidrott även när det kommer till hästarna. Berglund har en bakgrund inom ishockeyn vilken också minst sagt verkar vara applicerbar på travet.
– Det gäller att alla hästar drar åt samma håll och tycker det är kul – då smittar det av sig och det blir positiv känsla. Precis som i lagidrott.
– Därför får man helt enkelt byta ut de hästar som inte presterar på topp och kanske inte tycker att tävlandet är det roligaste som finns längre mot nya individer, funderar Berglund.

“Det är klart att jag tror att hon vinner”
Året är dock inte slut ännu och på söndag plockar Oscar Berglund ut vad som ser ut att bli omgångens största favorit när GS75® avgörs i Boden.
– 8 Jaramaz Boko (GS75-2) är en riktigt, riktigt bra häst i grunden som dock har dragits med aktionsproblem hela karriären. Trots detta har hon ändå varit stabil och faktiskt aldrig missat en placering bland de tre främsta efter sex starter. Efter sista starten i fjol gick vi igenom henne rejält och hittade ett fel i ett bakben vilket givetvis är åtgärdat och detta är anledningen till det långa uppehållet. Sedan har vi satt igång och tränat på och känslan inför comebacken var att hon skulle fungera fint. Glädjande nog var så också fallet och hon var bättre än någonsin i aktionen. Allt har bara varit bra även efter den starten och jag är optimistisk inför söndag. Vi har åtta timmar enkel resa upp till Boden och det är klart att jag tror att hon vinner – annars hade vi inte åkt. Levererar hon på den nivå som hon kan ska man helt enkelt kunna ställa kravet att hon ska lösa uppgiften. Spåret blev inte optimalt och hon kommer inte vara någon snabbstartare i högre klasser, men hon kliver iväg okej och är Magnus offensiv kanske det kan bli ledningen efter en bit. Annars tål hon även att göra jobbet på egen hand så den biten oroar inte. Utrustningsmässigt fortsätter vi likadant som i comebacken senast då hon gick med full sula över mål och man kan väl knappast önska sig så mycket mer av en comeback än så, avslutar Oscar Berglund.
Undertecknad blir i alla fall inte förvånad om Jaramaz Boko vinner på söndag och bättrar på stallets segerprocent ytterligare för 2020.

Robin Malmgren, Kanal 75