Edelweiss vid en seger. Lars Jakobsson TR Bild.

Inför GS75®: Dags för Edelweiss att slå ut i blom

,

Tidigare proffstränaren Stefan Hofling har numera hästarna som hobby.
Men talangen Edelweiss har fört honom tillbaka in i hetluften.
Nu spänns bågen mot Breeders Crown när GS75® körs i Rättvik under midsommardagen.

Edelweiss vid en seger. Lars Jakobsson TR Bild.


Midsommarhelg och lite ombytta roller. V75®, som körs i Kalmar, avgörs den här veckan på söndag varför GS75® är förlagt till lördagen. Då är det som alltid sommarfagra Rättvik som står för givarna och dalabanan har ett läckert program. Bland annat avgörs uttagningar till Breeders’ Crown, något som alltid lockar fina tre- och fyraåringar.
En av dem kommer från Stefan Hoflings två hästar starka stall. Gävleamatören har tidigare varit proffstränare men har sedan en tid hästarna som sidoverksamhet.
– Jag har jobbat med trav hela mitt liv, kan man säga. Jag var ju ett tag hos Åke Svanstedt också men när han flyttade till USA valde vi att flytta hem igen. Under en tid hjälpte jag till hos Oskar Kylin Blom med unghästarna men nu är jag inom åkeribranschen och har två hästar som amatörtränare vid sidan av. Så det är kul att de springer bra, en av dem i alla fall, då får man vara nöjd…, berättar Stefan.
Hästen i fråga är 4 Edelweiss (GS75-7).
En fyraåring efter Panne de Moteur som verkligen visat prov ur sitt register i år. Tre segrar och sex prisplaceringar på lika antal starter. Valacken imponerade stort för två starter sedan då han den tunga vägen plockade hem en final i Solvallaserien. Senast fick han förvisso segerraden bruten, men var tuff som tvåa.
– Ja, det gick ju fort sista varvet och ännu fortare sista 500 meterna, så jag tycker han var duktig. Hästen har ju gått väldigt bra och hållit sin form länge nu. Det känns som vanligt när han tränar, det är ju inget träningslejon så det gör ju alltid honom lite svårbedömd, men han brukar vara så där och går mest vanliga jobb på rakbanan mellan loppen.

Möter meriterat motstånd
Men lördagens uppgift i Rättvik blir kanske den jobbigaste hittills.
Det är som sagt försök till Breeders’ Crown, vars semifinaler körs i början av november och motståndet är meriterat.
– Han har varit duktig hela våren och försommaren, men nu blir det ett riktigt elddop för honom. Det blev ju ett tufft lopp det här.
Vad hoppas du på för lopp för din häst?
– Jag vill helst att han får ett rygglopp av något slag, det känns som han är som bäst då. Sedan så verkar han ju vara ganska så snabb bakom bilen också, men jag brukar inte lägga mig i taktiken. Fast som sagt, jag tycker han hittills funkat bäst när andra gör jobbet och han får spurta. Loppet är tufft och vi skulle väl vara nöjda om han är med bland de fyra, så vi tar oss vidare till nästa steg i Breeders’ Crown.
Men, Edelweiss är ändå en häst som du tror en hel del på framöver?
– Ja, han var väl ganska så lugnt tagen hela förra året så det är först i år som man börjat spänna bågen lite med honom. Sedan är jag ju alltid lite halvpessimist av mig…Vi får prova i alla fall, det är lite ett lopp i taget med honom, men han är ju kvar i derbyt, det är det enda av de övriga storloppen som han är anmäld till och det var därför vi ville prova 2640 meter senast.
Han är förresten anmäld barfota runt om igen och första gången med jänkarvagn på lördag?
– Det är väl planen, ja. Han hade skor bak senast då han blev lite sliten gången före då han vann på Solvalla, så vi sparade hovarna för att köra barfota runt om nu i stället. Och jänkarvagn tänkte vi väl prova någon gång ändå så det är väl lämpligt att göra det här, avslutar Stefan Hofling.

Daniel U. Olsson, Kanal 75