Inför GS75: Castros tre chanser i Svenskt Derby

,

Tre ess i leken.
Hemmatränaren Francisco Castro har tre hästar till start i Svenskt Derby 2018. Tre hästar som alla kan vinna.
– Jag ser verkligen fram mot söndagen med stora förväntningar, Alla förberedelser har gått precis som jag har önskat. Så det ser otroligt spännande ut, säger Jägersrotränaren.

Vi tar det med en gång, Castros tre möjligheter i årets upplaga av Svenskt Derby (GS75-4) på Jägersro:
Shake The Disease som vann Voterlöpning – och den initierade vet att den som vinner Voter av tradition brukar tävla bra i Svenskt Derby. Couples som gjorde ett heroiskt lopp i Voter som tvåa efter en stentuff öppning och Sea Lieutenant som kommer med tre raka segrar över lång distans, den senaste i Derby Trial.
– Min analys är att Sea Lieutenant är den enda häst i fältet som vunnit tre stayerlopp och som haft många bra hästar bakom sig. Så jag tycker att han är hästen att slå i fältet, inte minst med tanke på att hälften av hästarna i fältet inte gått längre än 1730 meter, säger
Francisco Castro.
När det gäller fullblod kan några hundra meters längre distans vara väldigt avgörande och det Francisco Castro pekar på är att just den distansförmågan är okänd hos många av Derbyhästarna.

Couples – största hotet
Francisco Castro har stor tro på sina hästar. Han har en seger i Svenskt Derby sedan tidigare, med Moe Green 2010, och hoppas nu kunna ta ytterligare en seger.
– Det krävs en tuff häst för att vinna, den här banan är mycket krävande.
Hoten?
– Jag är väl inte direkt rädd för Barade. Han vann ett Listed i mars och då var inte alla de bra hästarna ute. Om någon ska överraska och har stora meriter är det Couples. Han gick ett tufft lopp mot bra hästar. Han förlorade mot Shake The Disease efter att ha öppnat 22,9 första 400 och 24,5 andra 400 – och det var inte något sprinterlopp. Ändå gav sig inte hästen förrän precis vid mållinjen. Shake The Disease tror jag kan klara 2400 meter, det var den enda häst som kom bakifrån och besegrade Couples. Så för mig är, distansmässigt, Sea Lieutenant hästen att slå. Sen kan någon 1730- häst förstås överraska och visa något som man inte sett tidigare.

“Vunnit två Derbyn för mig”
Till sist några ord om jockeyvalet. Martin RodriguezSea Lieutenant och Maikel Narvaez BravoCouples var väntade val. Men sen hämtar Castro hem Manuel Martinez, 37 år, från Chile. Martinez har tidigare ridit i Sverige (har bland annat två Derbysegrar i Sverige för Fredrik Reuterskiöld), men rider sedan en tid i Chile.
– Han har vunnit två Derbyn för mig i Danmark och är en väldigt bra jockey och han känner banan så det är en plus. Och han är sugen, så det är också en fördel.
Strax före klockan 16 på söndag, i god tid innan VM- finalen i fotboll, vet vi om Francisco Castro för andra gången får stå som vinnare av Svenskt Derby. Han har i alla fall tre fina möjligheter att ta hem förstapriset på 1 500 000 kronor.

Kanal 75