Inför GS75®: Ayani är hästen som ska slås i galoppderbyt

,

Obesegrad i tre raka i år. Omutbar senast i Voterlöpning. Blickarna riktas mot Ayani på söndag.
Tränaren Jessica Long och ägaren Benny Andersson har förhandsfavoriten i Svenskt Galoppderby.

Årets största galoppdag på svensk mark är här. Derbydagen på Jägersro är ett guldkorn som på söndag förgylls med GS75®.
Full startfält, femton hästar, lastas in i startboxarna i den anrika löpningen som avgjorts sedan 1918. De flestas favorit att bärga segerpokalen och förstapriset på drygt 1,2 miljoner kronor är 3 Ayani (GS75-6). Valacken har varit närmast fläckfri hittills i sin karriär. Ayani gjorde en start i fjol som tvååring och slutade då tvåa, men har hittills i år varit dominant. Samtliga tre starter har resulterat i övertygande vinster och senast i Voterlöpning skrevs segermarginalen till överlägsna 7,5 längder.
Tränaren Jessica Long känner sig komfortabel med sin häst inför den stora dagen.
– Det är bra, det är lugnt. Allt har gått enligt plan så här långt och vi är jättenöjda. Han var riktigt fin senast och det ser väl ut som om hästen fortsatt är under utveckling utan att för den sakens skulle vara riktigt färdig ännu. Han fortsätter att ta steg framåt, säger Jessica.
Hur har de här veckorna varit sedan senaste segern?
– Det har gått enligt plan, utan några missöden. Det har flutit på så där fint i träningen som det ska, helt odramatiskt.
Vad har den här hästen för egenskaper som gör honom så bra?
– Ja alltså, det är massor av kapacitet i honom. Det är liksom ett fulländat lugn, han är ju väldigt stabil mentalt, en stark häst som inte stressar upp sig för något. Men det finns mer att ta av tror jag, han är som sagt inte riktigt färdig ännu och det finns mer att göra i den kroppen.

Längre distans nu – blir inga problem
Ayani är topprankad inför årets derby och är hästen som begåvats med högst handicaptal. I sadeln tar, liksom tidigare, skicklige Oliver Wilson plats. Samma jockey som för övrigt vann Svenskt Galoppderby i fjol, då med skrällen Hard One to Please. Upprepar han den proceduren i år blir det som betydligt mer betrodd.
Ett litet frågetecken finns dock möjligen för Ayani. Derbydistansen på 2400 meter över Jägersros dirttrack har han ännu inte provat på.
– Det är klart att det är ett frågetecken och om man tittar rent härstamsmässigt så ska han ju inte stå så här lång distans, men på det sättet som han har löpt och hur det har uppfattats så tror vi inte det ska blir några problem. Vi ser verkligen inga orosmoln på himlen för honom, säger Jessica.
Tycker du också att Ayani ska vara favorit i derbyt?
– Jag menar, har man vunnit tre av tre starter i år på det sättet som han gjort så ska han väl vara favorit. Men det är som jag sagt tidigare; det händer mycket med treåringarna så här tidigt i karriären och det går fort när det gör det. Det finns säkert andra i loppet som också har utvecklats och det där vet man aldrig riktigt, men jag är i alla fall så nöjd som jag kan vara med vår häst så här långt. Skulle det bli så att någon annan springer fortare än Ayani på söndag, så må det vara hänt.
Ägaren till Ayani är förresten heller inte vem som helst.
Bakom pseudonymen Chess Racing AB döljer sig ingen mindre än musiklegendaren och ABBA-medlemmen Benny Andersson som är en inbiten galoppfantast och har sina hästar hos stall Long. Faktum är att duon bärgade segern i det danska derbyt 2020 genom Ready Teddy. En triumf i den svenska motsvarigheten fattas dock ännu.
– Ja, Benny är engagerad i det här och har man haft hästar sedan 80-talet så är det klart att man är det, så är det. Han och flera i hans familj kommer till Jägersro på söndag och är med på plats.

Försöker vinna Malmö Stads Pris i stället
Jessica har fler hästar till start hemma på Jägersro den här söndagen. Det finns potential till storslam.
Treåriga stoet 1 I Got Company (GS75-1) kunde varit en kandidat för derbyt även hon, men går nu i stället ut i Malmö Stads Pris, eller “korta derbyt” som loppet ibland kallas.
– Hon gjorde det bra senast, det är tuffare den här gången men vi tror att hon är med dem igen. Under normala omständigheter hade det kanske också varit en häst för derbyt men det är väl trots allt så att det är ett antal hästar där som ser för svåra ut för henne. Så vi går ut här och försöker vinna det här loppet i stället. Sedan, som sagt, blir det ett helt annat motstånd den här gången än senast men sättet som hon vann på då kunde hon inte ha gjort bättre än hon gjorde.
Hur är det med 5 I Apple då, som startar i tredje avdelningen av GS75®?
– Det är en häst som kan massor, men vill desto mindre…Jag har provat ett lite annat upplägg inför den här starten för att få honom lite mer på hugget och Ulrika (Holmqvist reds.anm.) som rider kommer väldigt bra överens med hästen. Han trivs med låg vikt i sadeln och på gruset och distansen är den rätta. Det är alltid jämt i de här typen av handicaper och sådär åtta kilo extra på den här distansen, det kan kännas för de andra. Jag tycker inte man ska räkna bort honom helt här.

Daniel U. Olsson, Kanal 75