Johan Karnevi kör sitt sjunde loppet i livet och ska ta sig an världsartister som Björn Goop och Robert Bergh i söndagens GS75. Reklambyrån Ingridgopa.

Inför GS75® Åby (jackpot): Hobbykusken utmanar eliten

,

Han körde sitt första lopp för tre månader sedan. Konkurrenterna tillhör eliten med tusentals segrar över hela världen.
Johan Karnevi tänker inte på vilka han möter utan fokuserar på sin häst.
– Om Cash And Carry inte klantar till det och jag inte klantar till det i sulkyn så har vi chansen.

Johan Karnevi kör sitt sjunde loppet i livet och ska ta sig an världsartister som Björn Goop och Robert Bergh i söndagens GS75. Reklambyrån Ingridgopa.


När Johan Karnevi svingar sig upp i sulkyn bakom 7 Cash And Carry och kör ut till defileringsvolten inför GS75-1 gör han det för sjunde gången i sitt liv. Omgången bjuder på en jackpot om fem miljoner kronor och i och med det får Johan Karnevi extra många ögon på sig. Bland de kuskar han möter är rutinen desto större. Lägger man ihop de lopp som Björn Goop, Robert Bergh, Stefan Persson samt Peter och Johan Untersteiner kört bara i Sverige kommer man en bra bit över 110 000 travlopp.
– Det tänker jag inte på. Jag mötte bra kuskar redan i det första loppet jag körde. Jag koncentrerar mig på min häst, det andra får man lägga åt sidan, säger Johan Karnevi.
Även om sulkydebuten skedde först i år har Johan Karnevi, 40, haft ett travintresse sedan barnsben genom pappa Stefan Karlsson som både jobbat i stall och ägt flertalet hästar.
– Jag fick testa att köra lite ponny när jag var liten, men det var bara på lattjolajban. Jag har varit med och ägt hästar i vuxen ålder och gillar allt med hästar.
– För två år sedan så smög sig lusten att köra häst på igen och jag fick prova på en stor häst hos Anders Svanstedt. Nu är jag ute i stallet i princip varje fredag och kör.

Adrenalinet tar över
Suget efter att få prova att köra lopp växte sig allt starkare. I våras tog han steget och genomförde licenskursen och i augusti körde han sitt första travlopp. Efter sex körda lopp har Johan Karnevi vunnit ett och dessutom varit fyra i Amatör-SM.
Anders Svanstedt tränar det kapabla stoet Cash And Carry och Johan Karnevi har känt på henne henne i träningsjobb.
– Nu blir det första gången jag kör henne i lopp och det blir troligtvis första gången som hon kommer att få anfalla bakifrån, hon har ju gått i ledningen och dödens nästan i varje start, säger Johan Karnevi.

Galopplysten dam
Cash And Carry har galopperat i en fjärdedel av sina starter och i den senaste galopperade hon in på upploppet när hon gick i ledningen.
– Galopperna handlar nog inte om kusken. Det är hon själv som ställer till det. Det är samma i träning där hemma. Ibland gör hon lite som hon vill. Senast blev hon lite rullig in på upploppsrakan och till denna start lägger vi på ett par boots av den anledningen.
Hon tillhör de mer betrodda i fältet. Har spelarna gjort en felbedömning av er vinstchans?
– Cash And Carry är ruskigt kapabel men hon tävlar mot sig själv. Om Cash And Carry inte klantar det och jag inte klantar till det i sulkyn så har vi chansen.
Hur håller du nerverna i styr?
– Jag är mer nervös när jag inte kör själv. Adrenalinet tar över när man ska tävla.

Robin Johansson, Kanal 75