Inför Grand Slam 75®: ”Min häst är van vid högervarv – det borde gynna honom”

,

Han har inte missat prispallen på sex starter i sin nya regi hos Håkan K Persson.
Näst senast vann tränaren själv med Jaxon Schermer i ”Upp till bevis” i Halmstad.
På söndag väntar Grand Slam® i högervarv i Åmål.
– Förutsättningarna kan inte bli mycket bättre. Det blir spännande med högervarv som borde gynna hästen, säger Håkan K Persson.

Det har blivit dags för den årliga tävlingsdagen “The Right Way” i Åmål på söndag. Samtliga lopp körs i högervarv på 800-metersbanan och Håkan K Persson har hittat en perfekt proposition åt Jaxon Schermer. Han fick den tyska hästen i träning tidigare i år och resultatet så här långt kan man inte klaga på. Sex starter har inneburit två segrar, två andra- samt två tredjeplatser. Håkan har kört hästen själv i lopp en gång och det var näst senast i “Upp till bevis” i Halmstad under sprintermästaredagen. Han gav Jaxon Schermer ett drömlopp i rygg på ledaren, och när luckan kom vid upploppets början sprintade hästen ifrån till en smått överlägsen seger. Tränare Persson hann med att bjuda på en rejäl segergest i god tid före mål.
– Det var en riktigt kul seger. Vi fick ett perfekt lopp och han sköt till väldigt bra när luckan kom, säger Håkan K.

“Har utvecklats mycket sedan han kom”
Jaxon Schermer ägs av den tyska storhästägaren Karin Walter-Mommert och Håkan K Persson har åtta hästar i träning åt henne. En annan av hennes hästar som firat fina framgångar hos Håkan är Brady som vunnit fyra lopp i år på sju starter. När det gäller Jaxon Schermer så hade han inte utmärkt sig speciellt mycket innan han kom till Halmstad-tränaren som tycker att han har utvecklats mycket senaste halvåret.
– Jag trodde att det var en rätt enkel häst när han kom, men han har bara blivit bättre och bättre. Han är mycket starkare nu än tidigare och har utvecklats bra hos oss.
– I senaste starten blev han tvåa på Åby och satt invändigt en bit bak. När luckan kom inne på upploppet var ledaren redan i mål, och resultatet blev så bra det kunde bli för vår del med tanke på hur loppet blev kört. Han hade heller inte startat på en månad och borde ha nytta av det loppet till starten nu på söndag eftersom han fick ett snällt lopp, menar Håkan.

“Är van att tävla i högervarv i Tyskland”
4 Jaxon Schermer (GS75-7) ser ut att bli favorit i den avslutande avdelningen tillsammans med Stefan Persson. Det är kort distans och han har ett perfekt läge med spår fyra bakom startbilen. Hästen står bra inne penningmässigt i loppet, och att det dessutom körs i högervarv den här gången är en faktor som tränare Persson tycker ska bli intressant.
– Det ska bli spännande att prova eftersom han har lite problem i rätvarven i kurvorna och bryter ner en del där. Det gör att han tappar fart i svängarna och när Stefan var trea med honom så fick han gå i tredjespår i sista sväng och då kunde han inte köra med honom.
– Bakvarv borde gynna hästen och han är ju dessutom van att tävla i högervarv i Tyskland. I exempelvis Berlin kör man bara i högervarv. Hästen känns annars fin i jobben och borde som sagt ha gått lite framåt efter senast med det loppet i sig.
– Han har bra spår och är ganska kvick ut. Jag har dock ingen aning hur snabbt de andra hästarna kan öppna eller hur bra de är. Det är några med som har bra resultatrader men förutsättningarna kan inte bli mycket bättre för min häst. Bra spår, passande distans och högervarv. Han borde vara i riktigt bra form på söndag, säger Håkan K Persson.
Gör du några ändringar i balans och utrustning?
– Ja, det blir ett open eye-huvudlag för första gången hos mig. Han har gått med murphy tidigare men vi byter ut det nu när det är högervarv. Annars blir det barfota runt om och jänkarvagn som tidigare.

Michael Carlsson, Kanal 75