Inför Grand Slam 75: Maria tror på favorit i repris

,

Trots en öppning i rena elitloppstempot senast höll han undan till en imponerande seger.
Nu blir Maze Runner favorit i Grand Slam 75 och tränaren Maria Törnqvist tycker att hästen har en liknande uppgift som senast.
– Han borde ha en bra chans igen, säger hon.

Malin Albinsson.


Färjestad är värd för Grand Slam 75 och en klar favorit dyker upp redan i inledningen av miljonspelet. Det är Maze Runner som imponerande när han vann senast, trots en stenhård öppning. Han tog ledningen och tvingades till 1.08,5 första 500 metrarna och 1.10 första varvet. Men trots det mördande tempot höll han undan till en lätt seger och imponerande stort.
Maze Runner (GS75-1) var riktigt fin senast och vi var såklart jättenöjda med honom. Det var ett skönt besked eftersom han var sjuk näst senast och hade dåliga blodvärden då. Hästen hade vintertränat jättebra inför årsdebuten och spurtade in som tvåa på Solvalla med full fart över mål. Sedan kom det ett bakslag och vi fick ladda om. Han hade bara gått två jobb inför starten senast, säger Maria Törnqvist.

“Känns lite bättre än tidigare”
Hon har haft Maze Runner i träning i ett år och hästen har visat prov på hög kapacitet tidigare också. I slutet av augusti i fjol vann han på 1.10,9 över kort distans i Halmstad så han har onekligen visat hög kapacitet flera gånger.
– Han var nästan ännu bättre på Jägersro när han var tvåa på 1.10,5 och var en nos efter Betting Gangster i mål. Det här är ju en jättefin häst som är snabb i benen. Han är stark i grunden och lättränad men har behövt lite tid på sig eftersom han tjänade snabba pengar i början av karriären (vann det stora tvååringsloppet Svampen med en halv miljon i förstapris).
– Det känns som att han har tagit förra loppet jättebra. Han känns mjuk och smidig och faktiskt lite bättre än tidigare.

“Likvärdig uppgift som senast – bra chans”
Maze Runner har en fin uppgift i GS75-1 från spår fyra bakom startbilen över 1640 meter. Hästen har tagit samtliga sina fem segrar i karriären över kort distans. Ville Karhulahti sitter som vanligt i sulkyn och tränare Törnqvist är optimist och tror på seger igen.
– På papperet ser uppgiften likvärdig ut som senast och är hästen lika bra så räcker det långt. Jag förstår att han blir favorit och jag är förstås optimist. Hästen är startsnabb och läget är perfekt och han borde ha en bra chans. Vi gör inga ändringar i balans och utrustning utan han går precis som senast. Barfota runt om, hybridvagn och openeye-huvudlag, säger Maria Törnqvist.

Michael Carlsson, Kanal 75