Inför Grand Slam 75®: Månlykke A.M. jagar första årssegern i säsongens elfte timme

,

Vi har tidigare varit vana att se segermaskinen Månlykke A.M. i vinnarcirkeln jämt och ständigt. Men i år är saknar han faktiskt en vinst på tävlingsbanan. I söndagens Grand Slam 75® kan kallblodsgiganten ändra på den saken genom att ta en seger i säsongens elfte timme. – Han känns ju faktiskt riktigt bra nu och är i bättre form än tidigare i år. Jag hoppas förstås att han ska vara med dom nu, säger Gunnar Melander.

Rättvik är värd för Grand Slam 75® och söndagens omgång är kryddad med en jackpot och har 3,7 miljoner kronor extra i de olika potterna. På det sportsliga planet sticker kallblodsloppet ut i den fjärde avdelningen där Månlykke A.M. aviserar start igen. Den karismatiske kallblodsstjärnan är faktiskt utan seger hittills i år och det har istället blivit tre andraplatser och två tredjeplatser som bäst på bara åtta starter. De två senaste åren har Månlykke A.M. vunnit sju respektive nio lopp vardera säsong, och sprungit in drygt 1,3 miljoner kronor varje år.
– 8 Månlykke A.M. (GS75-4) har haft ett knepigt år och hade problem med pollenallergi där i våras och i början av sommaren. Sedan gjorde han ett par bra lopp i juli när han var tvåa men därefter har det inte varit det rätta draget i hästen. Han har helt enkelt inte haft den rätta formen, säger  tränaren Gunnar Melander.

Fast med allt kvar senast – ”Kändes jättefin”
I senaste starten på Solvalla fick Månlykke A.M. aldrig chansen och satt fast med krafter kvar i loppet som vanns av Grislefaksen G.L. Enligt Gunnar Melander kändes hästen där lite som i fornstora dagar och att han nu är på rätt väg igen.
– Han kändes jättefin på Solvalla men det blev ju heller aldrig något lopp för hans del. Men han kändes klart bättre än tidigare i år och det verkar som att formen nu äntligen har kommit. Han har varit pigg och glad hemma i träningen och det verkar som att han trivs bättre nu när det är kallare ute.
Vad säger du om uppgiften på söndag med spår åtta bakom bilen?
– Det är väl inte de värsta hästarna som är ute nu även om Våler Nikolaj och Björlifanner har bra form. Men i övrigt tycker jag inte att de andra hästarna har visat någon riktig form, även om om man ska ha respekt för motståndet.
– Normalt sett så är han ju med dom här och jag hoppas förstås att det ska kunna bli en seger nu. Det borde vara chans på det nu i alla fall när hästen känns så fin som han gör och jag tror som sagt att formen är bra nu.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Inte som det är planerat och han går ju på alla underlag så även om det skulle behövas broddar så är det inga problem eftersom han tränar med broddar i skorna. Man vet ju inte så här mitt i veckan vilka förhållanden det blir eftersom det är så omväxlande väder. Vi har också bara en och en halvtimme i resväg från Bollnäs till Rättvik så det är nära.
Hur ser planerna ut framöver, ska han fortsätta att tävla i vinter?
– Vi får se, vi tar ett lopp i taget och mycket hänger på hur det blir med väder och vind och banförhållanden. Men det är klart att är hästen i bra form så kan det hända att det blir någon start till. Det är ju dubbelcupens final när V75 körs hemma i Bollnäs den 16 november så där kanske vi kan vara med, säger Gunnar Melander.