Inför Grand Slam 75: Jakobsson krigar för championatet

,

Magnus Jakobsson leder med en seger före Carl Johan Jepson i championligan på Årjäng.
Han har laddat med flera heta chanser inför säsongsavslutningen på söndag.
– Det blir nog en hård fight. Den jag har mest feeling för är Fossens Wally, säger Jakobsson.

Årjängstravet är värd för Grand Slam 75 när de kör sin sista tävlingsdag för året. Det är en hård kamp i kuskligan där Magnus Jakobsson leder med 15 segrar före Carl Johan Jepson som har 14. Båda kuskarna har flera heta chanser på miljonspelet och Magnus Jakobsson har fyra egentränade hästar med och kör dessutom favoriten Global Unesco i den tredje avdelningen.
– Vi får kriga på och det blir nog en hård fight. Jag kör flera hästar som kan vara med och hugga i toppen, säger Magnus Jakobsson.

“Inget träningslejon – lite svårbedömd form”
Så här kommenterar Färjestadstränaren sina chanser i tur och ordning.
Global Wonderful (GS75-1) har gjort två lopp efter ett längre uppehåll. I första gick hon bra men senast blev det lite för tufft för henne. Hon spetsade och sedan fick hon en tryckare 1200 kvar. Hästen fick mjölksyra till slut och är lite förlåten. Hon kan öppna rätt så bra om jag trycker iväg henne. Det är en rätt så fin häst men hon har varit förkyld efter senaste starten och stått över lite. Skulle hon få ett vettigt lopp kan hon nog vara med där framme. Barfota bak igen om banan är fin och inga ändringar.
Global Unesco (GS75-3) tränas av Berne Gustafsson men jag brukar köra jobb med hästen ibland och det gjorde jag i söndags hemma hos mig. Han fick ett 1.24-jobb på rundbanan och är väl inget träningslejon men kändes normal och låg bra i puls. Det är det viktigaste. Han har tagit tre segrar i år och var femma i V75 senast från ett dåligt läge. Men då var han inte helt hundra och nära galopp i sista kurvan. Då var han inte körbar men sedan kom han till slut.
– Han har varit förkyld efter senast och struken för en halsinfektion. Så det är ett litet frågetecken för formen. Det är en kapabel häst men det har varit lite struligt med honom. Inga jätteallvarliga grejer men det har småkrånglat. Det känns som att det finns mer i hästen. Han ska väl räknas tidigt här eftersom motståndet inte är det blodigaste. Men att spika honom skulle jag nog inte göra i alla fall. Jag tror inte att det blir några ändringar, säger Magnus Jakobsson.

“Gick väldigt starkt till slut – gynnad av lång distans”
Egge Piril (GS-4) har vunnit fyra lopp i år på nio starter och var tillbaka efter ett uppehåll senast. Då hade han ett svårt utgångsläge och stod med 40 meters tillägg. Jag körde lite avvaktande och han gick väldigt starkt till slut. Han hade bra fart i sista kurvan innan det blev ett blindskär på upploppet. Han är gynnad av den långa distansen och vann över 2600 meter i somras. Jag skulle gärna se att han fick en rygg så fort som möjligt så att han inte blir för ambitiös. Jag vill att han sparar på krutet så länge som det går. Man får vara lite försiktig med hästen för man kan inte köra hur som helst. Han är lite spänd i början och under första varvet så egentligen hade jag nog föredragit bakspår. Men sköter han sig brukar han gå ända in i mål. Felfri är han nog med i striden. Inga ändringar.
Fossens Bonus (GS75-5) var ute i ett stenhårt gäng senast i Gulddivisionen och räckte då inte från bakspår över kort distans. Jag tycker inte att det är någon fördel med 2600 meter nu och det blir ett försiktigt upplägg. Vi får smyga med och köra till slut. Mack Dragan blir nog svårslagen som det ser ut i spets.

“Jag vet att hon är i ordning – min bästa chans”
Fossens Wally (GS75-6) är en fin häst som är jämn och säker och har gjort många bra lopp. Hon är kvick i benen och kan avsluta riktigt vasst med en rätt resa. Senast galopperade hon direkt i starten och och därefter åkte jag bara med och körde sista trehundra. Då spurtade hon väldigt bra och med full spänst över mål. Näst senast vann hon från fjärde ytter så hon kan flytta på sig. Jag är väldigt nöjd med hästen och klaffar det bara lite från det här läget så ska hon räknas mycket tidigt. Det är lite lurigt läge med spår i tredje ledet men kommer hon slagläge så blir det intressant. Det blir barfota bak som vanligt och Fossens Wally är den som jag har mest feeling för i hela omgången. Jag vet att hon är i ordning, säger Magnus Jakobsson.

Michael Carlsson, Kanal 75