Inför Grand Slam 75/jackpot: Favoriten Erwin i klurig sits

,

Hallå där…
…travamatören Christer S A Karlsson från Säffle vars segerrike Erwin gör andra starten efter långt uppehåll på söndag i ett Grand Slam 75-lopp på Axevalla. Vågar du tro på seger så här tidigt?

Erwin tillsammans med tränaren och ägaren Christer S A Karlsson och kusken Stefan Söderkvist.


– Hästen är riktigt fin men jag tvekar ändå då läget är lite klurigt. Det kan häxa en del och det kan bli en del spår på vägen.
Erwin var bra i comebacken för en dryg vecka sedan som trea bakom holländske Gento och Mack Dragan. Du sa något om att han fick springa med träningskittet i loppet?
– Jag tyngde ner honom med ganska tunga boots fram. Hästarna kan ju vara extra pigga när de inte har startat på länge. Han gick felfritt och gjorde det bra och vi lättar honom till starten på söndag.
Stefan Söderkvist kör Erwin som ser ut att bli favorit i GS75-2. Men du baissar alltså chansen på grund av läget?
– Ja, det handlar om dubbla tillägg och dessutom innerspår där längst bak. Så jag tycker det är lite klurigt. Dels måste ju Stefan ta sig ut och sedan har han ett stort fält framför sig in i första sväng och det kan hända väldigt mycket, säger Christer S A Karlsson.
Erwin har vunnit 9 lopp på 17 försök och visat att han är en riktig vinnare annars
– Men han är lite orutinerad fortfarande och har ju galopperat ett par gånger. Så några störningsmoment får det ju inte bli. Han kanske måste ner på en tid runt 1.14 och det är ganska tufft faktiskt. Men jag hoppas att han ska vara med där framme i alla fall.
Erwin slutade starta i juli i somras på grund av en operation. Det måste ha känts bittert för dig som heltidsamatör när stjärnan fick “sätta sig på skadebänken” för att uttrycka sig i bildligt?
– Nej, det var nästan tvärtom att jag var glad över att ha hittat felet som satte ner honom. Jag tyckte inte att han fungerade riktigt som han skulle i fjol och hans problem var lösa benbitar visade det sig.
Det blev en lång konvalescenstid för hästen. Comeback först nu i april.
– Vi hade kunnat komma igång före vintern eftersom allting gick bra med operationen. Men vi bestämde oss helt enkelt för att satsa på våren i stället.
Vilka är hans bästa egenskaper?
– Han är stark och han är även väldigt stark på samma gång.
Du har licens i Årjäng och när du pratar hörs det verkligen att det är Värmland du kommer ifrån.
– Jag är barnfödd cirka fem kilometer från Kåled Gård (Svanskog) där vi bor nu.
Det är ofta som din gamla uppfödning Big Alex kommer på tal i intervjuer. Hästen sprang in 2,1 miljoner kronor och gjorde sin sista start 2006.
– Big Alex var väldigt kapabel och en häst för sig. Han gick ju ända upp i guld. Det är inte så enkelt att komma så långt med hästar även om Erwin helt klart har potentialen. Förhoppningen är att även han ska klättra i klasserna.
Tror du Erwin kan hitta samma glöd som han hade innan stoppet?
– Förhoppningsvis ska han ju bli bättre och utvecklas vidare. Men det måste han om vi ska kunna konkurrera – det går fort i travloppen i dag.

Mikael Wikner, Kanal 75