Inför Grand Slam 75: “Ingen är bättre än min häst”

,

Hästen har gjort flera imponerande segerlopp när han travat felfritt.
Nu gör Leonardo Vici en intressant comeback och blir att räkna med direkt i årsdebuten.
– Jag tror inte att någon i loppet är bättre kapacitetsmässigt än min häst, säger tränaren Markus B Svedberg.

Eskilstunatränaren har inlett året bra och kan skryta med 31 i segerprocent för stallets hästar. Den siffran hoppas han kunna förbättra ytterligare i söndagens Grand Slam 75-tävlingar som avgörs på Romme. Där gör kapable Leonardo Vici en spännande årsdebut och hästen gör comeback efter ett längre uppehåll. Han har inte tävlat sedan 31 oktober i fjol.
– Det är en riktigt fin häst som har gjort flera riktigt bra lopp. Däremot har han galopperat flera gånger så han har inte så mycket pengar på sig. Han galopperade i de två sista loppen i fjol och fick det inte att stämma. Hästen blev opererad i kotorna efteråt och har sedan tränat på ganska länge i vinter, säger Markus B Svedberg.
– Han är väl förberedd och har fått ett rundbanejobb där jag körde 1.19 full väg med honom. Det kändes han fin på och lika fin som när han var som bäst förra året. Han har gjort flera väldigt bra lopp, bland annat när han vann på Solvalla på 1.14,2 i september då han gick först i tredjespår sista 1400 metrarna. Då var han jäkligt bra.
– Jag har höga förväntningar på honom framöver och tror att han kommer att duga bra i V75. Men han måste slipa till startsnabbheten för det är det som har varit hans akilleshäl. Han har ofta fått tunga lopp och fått gå bakifrån och det funkar upp till en viss klass. Sedan måste man kunna vara med från start också. Styrkan har han och det gäller att få upp snabbheten från start. Då ska ha han kunna tjäna fina pengar framöver.

“Ingen toppform – men motståndet ser inte blodigt ut”
Comebacken sker i Grand Slam 75-inledningen på söndag och Leonardo Vici blir favorit i loppet. Han har spår fem bakom startbilen och tränare Svedberg räds ingen av konkurrenterna i loppet men slänger samtidigt in en brasklapp.
– Hästen kommer inte att vara i någon toppform för jag tror att han behöver en genomkörare till. Han är uppanmäld i loppet men samtidigt tycker jag inte att motståndet ser överdrivet blodigt ut. Jag tror inte att någon är bättre än min häst kapacitetsmässigt. Det har jag svårt att tro.
– Jag tror på en bra prestation direkt och är han bara lika fin som han har varit i träningen är han med där framme. Även om inte toppformen sitter där ska han räknas tidigt. Jag har alltid bra feeling när jag kör ut med den här hästen. Det gäller dock att köra felfritt för annars måste han gå kvallopp. Så det blir ingen chansning från start.
– Han kommer att tävla barfota fram som vanligt och det blir inga ändringar, säger Markus B Svedberg.

Michael Carlsson, Kanal 75