Inför Grand Slam 75: Bra chans för frontrunnern i Åmål

,

Det är Grand Slam 75 i Årjäng på söndag och loppen körs den här gången i högervarv på 800 meters-banan.
En frontrunner som har fått ett perfekt utgångsläge är startkatapulten Peder Mykla – som körs av Dagfinn Aarum (bilden).
– Han kan inte få så mycket bättre uppgift än det här. Hästen är en av de som kan vinna, säger tränaren och delägaren Johan Danielsson.

“The Right Way” heter tävlingsdagen i Åmål som är värd för söndagens miljonspel. Hästarna tävlar för omväxlingsskull i högervarv och som vanligt på 800 meters-banan brukar ledningen vara guld värd. En favorit och mångas singelstreck är Peder Mykla i den första Grand Slam 75-avdelningen. Han tränas och delägs av amatören Johan Danielsson från Årjäng som har haft hästen hela tiden. Nioårige Peder Mykla har vunnit 19 lopp och sprungit in 925 792 kronor. Han vann V75 på Bjerke i vintras och har tagit fyra segrar och två tredjeplatser på nio starter i år. Senast var han trea i V75 i Årjäng på en bana som blev väldigt kladdig efter en häftig regnskur som kom precis innan loppet.
Peder Mykla (GS75-1) var inte gynnad av att banan blev som det blev och innerspåret var inte det bästa att springa på. Han gick ändå i ett tufft tempo och höll till 50 meter kvar. Jag förstod på Calle (Carl Johan Jepson) att han tyckte hästen var bra, säger Johan Danielsson.
– Han hade haft ett uppehåll på två månader innan och var matchad för det loppet. Vi hade förberett honom väl och laddat lite extra. Han har tagit loppet förvånansvärt bra och ska inte vara sämre nu. Året som har varit hittills är nog det bästa året så här långt. Han vann även V75 i vintras från dödens på Bjerke.

“Brukar ta ledningen – har tränat i högervarv”
Peder Mykla blir favorit i Grand Slam 75-inledningen och har ett perfekt läge med spår tre bakom startbilen. Han körs den här gången av Dagfinn Aarum som har kört hästen flera gånger tidigare och vunnit med honom.
– Hästen är väldigt startsnabb och har tagit ledningen från de flesta spåren. Han har även tagit ledningen i Åmål och vunnit där. Nu är det högervarv men hästen har tränat mycket i högervarv och nu har han fått göra det lite extra eftersom vi har haft det här loppet lite i sikte en tid. Rent tekniskt är det inga problem och han har vunnit i Arvika och man kan ladda rejält in i första sväng med honom.
– Han är bäst på kort distans men har även vunnit över medeldistans och han har även gått rätt bra på 3000 meter. Han är bäst i ledningen eller i dödens. När han springer i ryggar blir han väldigt oinspirerad.
– Så det blir nog full laddning från start och man får nog inte en så mycket bättre uppgift än så här, med tanke på prispengarna. Det är enklast att vara i ledningen i Åmål och blir det inte bara 1.12 första tusen tycker jag att han ska stå in i mål. Det blir återigen skor runt om och jänkarvagn. Vi har kört barfota två gånger i Norge men det funkar inte. Han har så dålig hovkvalitet. Jag tycker att hästen är en av de som kan vinna, säger Johan Danielsson.

Michael Carlsson, Kanal 75