Inför Grand National: ?Jag försöker få hans mod att växa?

,

Skandinaviens ledande hinderryttare Niklas Lovén slår ur underläge i galoppklassikern Grand National på Strömsholm på lördagen.
– Tyske favoriten Kazzio är klassen bättre än hästarna vi andra rider – men naturligtvis gör vi ett försök att slå den, säger Lovén som vunnit loppet två gånger och på lördag rider Rockinger, tränad av Dennis Persson med lika många GN-segrar på sitt samvete.

Rockinger och Niklas Lovén. Elina Björklund / Svensk Galopp.


De senaste fem åren har det varit tysk dominans i Svenskt Grand National – Skandinaviens största hinderlopp.
Senast ett svenskt ekipage kunde sticka upp var 2010 då hästen Lights Out vann loppet för andra gången för tränare Dennis Persson och jockeyn Niklas Lovén.
Klockan 15.40 på lördagen är det dags för årets upplaga av klassikern som sedan 1971 avgjorts på det gröna Strömsholm utanför Västerås.
Dennis Persson har tre hästar i loppet och enligt förhandstipsen rider Niklas Lovén den med bästa segermöjligheterna.
– Han har tre hästar som är rätt så likvärdiga – Moss Cloud, Moderator och Rockinger. Som jag ser det har alla lika stor chans. Jag är nöjd med min häst i alla fall som kommer med lite tråkiga upplevelser från i fjol av det här loppet, säger Niklas Lovén.
Sjuårige fuxvalacken Rockinger blev av med sin ryttare på det tolfte hindret i debuten i Grand National förra året. Hästen kom lös och behövde flera månader på sig för att bli fit for fight igen.
– Jag red en annan häst det året men vi har tagit igen det nu och i år har vi två segrar tillsammans. Det gäller att spara och hushålla med krafterna i det här loppet och inte ha några trafikproblem för att vinna. Jag ska försöka få hans mod att växa efterhand loppet går och jag har inga planer på att ramla av. Grand National är loppet alla vill vinna, säger den 46-årige hinderspecialisten.

Risk för tyskt igen
Tyskland har alltså dominerat Grand National de senaste åren. Ska man tro Niklas Lovén är chansen/risken överhängande att det blir tyskt i topp även i år.
Kazzio är en internationell häst som i höstas vann Italiens största hinderlopp. De har inte så mycket pengar att tävla om i Tyskland men fortfarande kvar samma goda klass på sina hästar som de hade förr i tiden. Hästen har tävlat mycket i Frankrike och Tyskland och tjänat bra pengar och det behöver hända något för att den hästen ska förlora. I annat fall är den minst en klass bättre än övriga.

“Snarare bara nytta av min rutin”
Svenskt Grand National går över 4 500 meter. Hästarna och ryttarna har 16 hinder att besegra. En krävande löpning för två- som fyrbenta.
Niklas Lovén har hunnit fylla 46 år men menar att kroppen hänger med som förut.
– Jag har så pass mycket erfarenhet och så tvingar jag mig själv att hålla mig i form. Så fysiskt har jag inga problem än så länge – utan snarare bara nytta av min rutin i stället.
Inte många engelska jockeys är fortfarande aktiva när de passerat 40.
– Engelsmännen rider å andra sidan så himla mycket mer lopp och tar många fler fall än vad vi gör här. Så det går inte att jämföra. Vi sparar mer på kroppen, säger han.
Tyske Kazzio ska alltså räknas som stor favorit menar du. Norsktränade Omoto Sando med Henrik Engblom i sadeln sitter annars som tipsetta i Strömsholms publika tips…
– Det är nog för att vi känner till Omoto Sando mycket här hemma. En häst som varit mycket dominerande på häck. Fungerar han någorlunda på banan är han nog första utmanare, även om jag är lite tveksam till hur hästen kommer att tackla de stora hindren. Att inte ha Kazzio tipsetta är rent ut sagt felaktigt tycker jag.

Festen drar igång 11.00
Stortävlingarna på Strömsholm inleds 11.00 på lördagen. Tävlingarna drar igång 12.46 med V4 där det första loppet är Svenskt Champion Hurdle, prestigefylld häcklöpning med 100 000 kronor till vinnaren. På programmet står fyra hinderlöpningar, fem slätlöpningar samt de svenska mästerskapen i ponnygalopp.
Svenskt Grand National går som lopp 7, V5-3.

Mikael Wikner, Kanal 75