Inför Europaderbyt: Stjärnparad på Vincennes

,

Fredagsmys med trav i världsklass.
Vincennes bjuder in till en fantastisk tävlingskväll med hästar som Readly Express, Bold Eagle och Django Riff.
– Det är som en chokladask, man vet inte vilken bit man ser fram mest emot, otroligt fina lopp, säger franske travtränaren Anders Lindqvist.

Nog kan det vara läge att bänka sig framför datorn på fredagskvällen.
20.00 är första start på Vincennes som lockar med ett tävlingsprogram späckat av stjärnor.
Den största av dem alla är naturligtvis Bold Eagle, fenomenet som tar sig an sina kullkamrater i Europeiskt Femåringschampionat.
– Det är ingen här nere som spekulerar i att han ska förlora, men förhoppningsvis blir det lite kamp mot Bolero Love som var makalös i sin senaste start, säger Anders Lindqvist och berättar:
– Han hade egentligen en omöjlig uppgift från 50 meters tillägg på Django Riff, men klarade det och travade en otrolig tid, 1.10,4/2 200 meter voltstart.
Motsvarande lopp för treåringarna ser just kullens kung Django Riff mot drottningen Dawana, båda tränade av Philippe Allaire.
– Allaires unghästar har varit fantastiska de senaste åren och Django har haft ett enormt rykte. Det blev väl lite naggat i kanten av förlusten senast så vi får se om han kan revanschera sig direkt. I normala fall tycker jag att han är klassen bättre än Dawana som varit ute i stolopp på slutet. Det ska även bli roligt att se en annan stallkamrat, Jerry Mom som är obesegrad i sju starter, säger Lindqvist och vurmar även för en jätterysare.
– Ja, jag måste varna för Phantasm Soa som står i min borg. Visst är han orutinerad, men det är en fantastiskt fin häst och jag tror att han kan bli en obehaglig överraskning för många.

Har respekt
Kvällens huvudnummer är ändå Europaderbyt med nästan fyra miljoner kronor i total prissumma där det sju hästar starka svenska laget leds av kullens obestridlige konung Readly Express.
Men vad säger egentligen fransmännen om det blågula styrkefenomenet?
– De vet inte så mycket om honom, men det är klart att de har respekt, i synnerhet eftersom han är efter Ready Cash. Jag ser att han är tippad etta i Paris Turf, före franske Caly Loulou med Tobin Kronos som trea.
Hur bra är de franska hästarna?
– Inte lika bra som vanligt. Favoriten Charly du Noyer galopperade ju bort sig i kvalet och kullens allra bästa häst Traders var inte med. Caly Loulou var väldigt positiv utan skor när han vann försöket, tidigare har det inte varit någon häst som utmärkt sig speciellt. Cahal del Rioults har hög kapacitet, men tveksam form. Jag tror inte att någon av dem rår på Readly Express, i mina ögon är Tobin Kronos värst emot.

“Nästan ingen dosering alls”
Som alltid när det vankas kvällstrav på Vincennes avgörs loppen på den lilla banan.
Det innebär annorlunda förutsättningar jämfört med “grande piste” där man kör de vanliga storloppen som Prix d’Amerique.
– Det är stor skillnad. Det är en väldigt lurig bana som är 1 325 meter med korta rakor och stora svängar. Men det finns nästan ingen dosering alls vilket gör det mycket svårare att springa fort i kurvorna. Därmed blir positionerna avgörande på ett helt annat sätt, ungefär som på svenska banor. Starten går i tarmen där det är lite uppförsbacke och långt till svängen. Det innebär att startspåren långt ut har gott om tid att skaffa sig position. Däremot brukar det vara lurigt att svara spets från innerspår, säger Anders Lindqvist och rundar av med att tipsa om ytterligare några godbitar under kvällen.
– Ulka des Champs kan vara Frankrikes nya stora montéstjärna och ska bli rolig att se i lopp 4. Här har jag ett roligt speldrag i Valse de Reve som inte lär bli mycket betrodd och säkert kan slåss om andrapriset. I Quinté-loppet (lopp 2) dyker flera svenskbekantingar upp, Cash Gamble, From Dust to Dawn och Owen Face.
Hela tävlingskvällen från Vincennes kommer att visas på atg.se. Starttid för Europaderbyt är 21.56 medan Bold Eagle visar upp sig klockan 22.50.

Robin Johansson, Kanal 75