Idao de Tillard vann det franska storloppet – för andra året i rad

,

Frankrikes stora Prix d’Amerique-hopp tog en historisk seger under torsdagen. Idao de Tillard gjorde precis som Ready Cash – han vann Grupp II-loppet Prix Marcel Laurent både som fyra- och femåring. Segern blev imponerande enkel i vinterns första stora slag på Vincennes.

Vintermeetingets första stora drabbning i Paris ägde rum under torsdagen och det var storfavoriten Idao de Tillard som infriade förväntningarna. Prix Marcel Laurent, med cirka 600 000 kronor i förstapris, kördes över 2100 meter med autostart. Loppet har sett flera Prix d’Amerique-vinnare genom åren och innehåller både fyra- och femåriga hästar.
I fjol besegrade Idao de Tillard sina ett år äldre konkurrenter med bland annat elitloppsvinnaren Hohneck i spetsen. Han blev sedan favorit i Prix d’Amerique men hade inte sin bästa dag då han galopperade och blev diskvalificerad. Nu återstår det att se om Thierry Duvaldestins stjärna kan ta revansch den sista söndagen i januari nästa år. Han tillhör förhandsfavoriterna i nuläget och stärkte sina aktier ytterligare genom att vinna Prix Marcel Laurent för andra året i rad. Det är något som enbart Ready Cash har lyckats med tidigare.
Idao de Tillard öppnade bra bakom startbilen i nedförsbacken på Vincennes, och kunde köra sig till ledningen i den första kurvan, efter cirka åttahundra meter. Han fick sedan styra och ställa som han ville i täten och hade inga problem att vinna i comebacken på allra bästa sätt. Stjärntravaren gick i mål med det norska huvudlaget oryckt tillsammans med kusken Clément Duvaldestin. Idao de Tillard, som tidigare i år vunnit femåringskriteriet i imponerande stil, visade ingen ringrost när han tog en en ny storloppstitel. Segertiden blev 1.11,0/2100a vilket var hästens fjärde raka triumf. Totalt har segermaskinen nu 25 vinster på 35 starter.
Tvåa i mål blev det femåriga stoet Inmarosa, som spurtade riktigt vasst från fjärde par utvändigt. Trea blev Ideal Ligneries och fyra Just A Gigolo.