Prispengar som överstiger 325 miljoner kronor.
På lördag rids tidernas mest penningstinna tävlingsdag i Dubai.
– Det finns inget lopp som jag hellre vill vinna, säger Richard Mullen, jockey på favorittippade North America i Dubai World Cup.

Hemmahästarna Thunder Snow och North America i en tidigare duell på Meydan. På lördagen tillhör duon favoriterna i världens mest penningstinna lopp, Dubai World Cup. Andrew Watkins/Dubai Racing Club.


Aldrig har det delats ut mer pengar under en hästkapplöpningdag än vad som väntar denna lördag på den mäktiga anläggningen Meydan i Dubai.
Efter att ha fått konkurrens från Pegasus World Cup i USA har arrangörslandet nämligen saltat de redan digra prispengarna och ska i år dela ut hisnande 35 miljoner dollar under nio lopp.
Kronjuvelen Dubai World Cup avslutar tävlingsdagen och kan nu åter stoltsera med galoppvärldens fetaste förstapris på nästan 70 miljoner kronor.
Förhandsfavoriten att ta hem det är sjuårige North America, en hemmahäst som tränas av indiern Satish Seemar, ägs av den ryska delrepubliken Tjetjeniens omstridde president Ramzan Kadyrov och rids av britten Richard Mullen.
Den senare lämnade en ganska medioker karriär på hemmaplan för permanent flytt till Dubai och står nu inför sitt livs möjlighet.
– Jag har varit här i 20 år nu och Dubai är hem för mig. Ändå sedan första dagen jag satte min fot i det här landet är Dubai World Cup loppet som jag helst velat vinna, berättar Mullen när vi möter honom på hans hemmabana, ett par dagar inför vad som kan bli karriärens största stund.

“Mycket hänger på starten”
Men då krävs att North America är på bättre humör än i fjol då han kom bort redan i startögonblicket.
– Hästen var lite nervös och missade att hoppa ur boxarna, då var loppet över för oss. Vi vet inte varför han uppträdde så, men förhoppningsvis händer inte samma sak igen. Vi har tränat mycket på det och han har inte, ta i trä, gjort så i år.
Efter tio månaders tävlingsvila med sikte på Dubai World Cup har North America imponerat stort i sin återkomst. Två raka segrar på Meydan, båda från sin favoritposition i front, har gjort honom till förhandsfavorit bland bookmakers, knappt före Capezzano och fjolårsvinnaren Thunder Snow.
En faktor som spelar in i det är att man vann spårlottningen och valde att gå ut från bricka tre.
– Det är nära sargen utan att vara längst in. Problemet från spår 1 är att man blir lastad först och måste vänta längst på starten, dessutom står man närmast högtalarna och storbildsskärmen, förklarar Mullen som har taktiken spikad:
– Vi har Capezzano innanför och det är också en snabb häst. Så mycket hänger på starten och vem som kommer först in i svängen. Det kommer säkert att bli en snabb öppning. Sedan hoppas jag att North America kan hitta sin rytm med sitt stora steg. Kan han göra det så kommer han att göra det väldigt svårt för konkurrenterna.
Vad skulle en seger i Dubai World Cup betyda för dig?
– Den enda känslan som kan vara större är då mina barn föddes. Men det är inte bara för mig, det skulle även innebära att jag ger något tillbaka till Satish, för det förtroende som han har visat mig. Vi har arbetat ihop i nästan 15 år, det är inte många jockey/tränarsamarbeten som varar så länge, säger Richard Mullen.

Norsk jockey i favoritposition
En annan höjdpunkt under lördagen är det japanska fantomstoet Almond Eye, som sopat rent i storloppen på hemmaplan och sprungit in motsvarande 57 miljoner kronor på sina blott sju starter.
Nu ska den nya nationalidolen göra sitt första framträdande i utlandet, som tung favorit i Dubai Turf med cirka 35 miljoner kronor i förstapris.
Lika stora är prispengarna i Dubai Sheema Classic där norskfödde jockeyn William Buick sitter upp på knappe förhandsfavoriten Old Persian.
Hela tävlingsdagen från Dubai kommer att visas i ATG Live.
Första start sker 12.45 och Dubai World Cup beräknas gå iväg 17.40.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad mars 28, 2019 18:56 via Kanal75

Dagens tävlingar