Heta chanser för Gråberg på Nationaldagsgaloppen

,

På torsdag är det återigen dags för Nationaldagsgaloppen på Gärdet.
En stor folkfest med en publik på uppemot 50 000 som bevittnar galopptävlingar mitt i Stockholm.
Championjockeyn Per-Anders Gråberg har vunnit lopp tidigare där och har flera bra chanser på V4-spelet.
– Jag vann med Double Ten för två år sedan och hoppas att göra det igen, säger Gråberg.

Det ska bli riktig högsommarvärme när många kommer att fira Sveriges Nationaldag på torsdag i Stockholm. Det är dags för den traditionella Nationaldagsgaloppen på Gärdet och det rids fem löpningar inför en stor publik på den kuperade gräsbanan. Championjockeyn Per-Anders Gråberg har ridit den här dagen på Gärdet sedan starten av Nationaldagsgaloppen, förutom i fjol då han var avstängd. Nu är han tillbaka och rider i samtliga lopp inom V4-spelet som startar klockan 13.00.
– Det är jättetrevligt och bra reklam för sporten. Arrangörerna har uppskattat att det brukar vara upp till 50 000 människor som besöker tävlingarna. Det är mer än Elitloppet och en stor fotbollsmatch vilket är fantastiskt, säger Per-Anders Gråberg.
– Men det finns heller inte så mycket annat Nationaldagsfirande i Stockholm så det här har blivit en grej som folk återkommer till varje år. Det är även trevliga arrangemang med underhållning och musik vid sidan om som många uppskattar.

“Inramningen är fantastisk”

Hur är det för dig som tävlingsjockey att rida lopp en sådan här dag?
– Själva banan är sisådär men inramningen är ju fantastisk. Det är enda stället i världen som jag har ridit på där publiken finns runt hela banan. Det är en häftig känsla och atmosfär. Många har picknick och jag hoppas att fler får upp ögonen för sporten när vi får en sådan här chans att visa upp oss inför en stor publik.
Hur är själva att rida på och hur skiljer den sig från en vanlig galoppbana?
– Banan är kortare och har snäva kurvor och ett kort upplopp. Det är både uppförsbackar och nedförsbackar. Från sista sväng och fram till upploppet så går det nedför hela tiden. Det vill till att hästarna är väldigt välbalanserade för annars måste ryttarna balansera dem hit och dit. Det är lite som att åka berg- och dalbana.
– Det är ofta som loppen vinns av hästar som ligger i den främre träffen. Detta eftersom banan är kort och upploppet är kort och det är nedförsbacke. Upploppet är bara 250 meter och det gäller att ligga bra till långt framme då. Man måste tänka på ett lite speciellt sätt men det är också en utmaning, säger Gråberg om banan som är 1200 meter lång.

“Provar att ladda – det får bära eller brista”
Championjockeyn rider i samtliga fyra V4-avdelningar och kommenterar sina ritter på följande vis.
Meglio (V4-1) vann i årsdebuten och höjde sig ganska mycket i handicap och fick några kilo till viktmässigt. Han gick okej senast som fyra men mötte bättre hästar då än i årsdebuten. Jag har aldrig ridit honom men det är ett väldigt lågklassigt gäng den här gången och han är inte sämre än någon annan.
Double Ten (V4-2) vann jag med på Gärdet för två år sedan och det är därför jag väljer att rida honom igen. Formen är väl kanske inte helt på topp men han gick okej senast i comebacken och tränaren säger att han känns piggare och gladare i jobben efteråt. Hästen gillar att gå i front och jag provar att ladda så får det bära eller brista.

“Var helt orkeslös senast”
El Gordo (V4-3) vann senast och kommer med fin form. Normalt ska han ha en bra chans här men det enda frågetecknet är distansen då han inte är någon riktig sprinter. Han kan bli lite het och det gäller att få ner honom i ryggar så att han inte bränner för mycket krut. Hästen är annars okej på gräs.
Ayman (V4-4) vann jag med i årsdebuten på Jägersro men senast var han faktiskt helt orkeslös hela vägen. Han fick feber och blev förkyld efter loppet och hade något skit i kroppen helt enkelt. Man får bara glömma det loppet. Nu blir det svårt att slå Macallan som är den bästa araben och som kan banan. Min häst slog honom förvisso näst senast men hade då sju kilo tillgodo och nu är det lika vikt. Macallan är huvudet högre än de andra här, säger Per-Anders Gråberg.

Michael Carlsson, Kanal 75