Hemmaskräll i St Leger

,

Dunderfavoriten Privilegiado var chanslös i Svenskt St Leger.
Jättetalangen Espen Hill utklassade motståndet med sin tränare Madeleine Smith på ryggen.
– Det känns ju rent fantastiskt, sa hemmatränaren.

Espen Hill imponerade stort när han på söndagen vann Svenskt St Leger på Bro Park (arkivbild). Elina Björklund/Svensk Galopp.


Med formtal 89 är Niels Petersen-tränade Privilegiado Skandinaviens högst rankade treåring. Lägger man till att han kom till Bro Park med segrar i Norsk Derby samt Norsk St Leger bakom sig var det föga förvånande att han spelades till jättefavorit. Men han hade ingen av sina bättre dagar och var efter ett lopp i ledningen chanslös över upploppet. Det var övriga konkurrenter också när Madeleine Smith satte in stöten med Espen Hill. På innerspår stack den urstarke treåringen ifrån motståndet och när han skar mållinjen var det fyra längder ner till nästa häst.
– Jag har smidit planer de senaste dagarna hur jag ska slå Niels häst. Då trodde jag bara att det var en dröm, men jag står här och det är sant, sa Madeleine Smith.
– Nu ska jag fira med att få hem hästen, sedan ska jag ge övriga hästar mat i stallet, och sedan ska jag gå hem och ta mig en riktigt rackabajsare.
Tvåa i loppet blev Sankt Peder och trea kom Tinolo. Privilegiado fick nöja sig med fjärdeplatsen.

Halv miljon till Ascot Brass
Förstapriset i St Leger uppgick till en halv miljon kronor och lika mycket fick vinnaren av tvååringsloppet Jockeyklubbens Magic Million. Och där stod en Niels Petersen-tränad favorit pall för trycket. Sedan Ascot Brass tassat med som tvåa avgjorde hon till enkel seger när Per-Anders Gråberg gav henne order att öka tempot i utgång av kurvan.
– Hon har varit otroligt bra hela året. En jättebra häst! sa den dansknorske tränaren.

Timo Nurmos överraskade sin tränare
Man brukar säga att hästen som vinner tvååringsloppet Vinterfavoriternas Pris är derbyfavorit till året därpå. Den som får bära favoritskapet den här vintern är hästen som är döpt efter travtränaren Timo Nurmos. Hingsten vann tävlingsdebuten för en månad sedan och levererade nu en imponerande segerspurt, värd 300
000 kronor, längst ut i banan tillsammans med Fredrik Janetzky.
– Det här trodde jag inte. Han hade bara gjort en start och är jätteorutinerad. Han såg helt väck ut i svängen men då gjorde Fredrik genidraget att få ut honom och få fritt och då bara flög hästen. Jag tror så mycket på den här hästen inför nästa år med derbyn och grejer men att han skulle vinna i dag trodde jag inte. Fantastiskt! sa hästens glädjesprudlande tränare Caroline Malmborg.
I Stockholm Fillies & Mares Stakes gick segerchecken på 200
000 kronor till Jan Björdals High As A Kite (Ulrika Holmquist) och Julian McLaren-tränade Mr Kygo (Andreas Tapia Dalbark) fick 150
000 kronor för triumfen i Mischa Kahns Minneslöpning. Maria Heinrichs Norse Magic (Fredrik Janetzky) skrällde också inom V64-spelet och det var ingen som lyckades hitta samtliga vinnare denna jackpotomgång. Därmed väntar en superjackpot V64 nästa söndag.

Ola Johansson, Kanal 75