Hamburg nästa för stjärnan Volatile

,

Jägersrotränaren Jessica Long åker till Hamburg i nästa vecka med omskrivne stortalangen Volatile.
Galoppstjärnan var stort slagen i sin comeback i maj.
– Vi åker ner för ett tuffare lopp för att komma igång med säsongen på riktigt, säger Long.

Volatile vinner lopp 2015 med Jacob Johansen i sadeln. På tisdag får 22-årige Kevin Stott chansen. Stefan Olsson/Svensk Galopp.


En lös benflisa i ett knä skickade Volatile till operationsbordet i fjol somras. Då hade hästen på bara åtta starter seglat upp som firad internationell stjärna i det lilla formatet från det lillepluttiga galopplandet Sverige.
Sex starter i fjol inbringade nästan en miljon kronor. Den då treårige Volatile segrade i Dubai och hävdade sig utmärkt i tuff konkurrens i både Frankrike och England.
Inför comebacken hemma i Malmö i början av maj – efter tio månaders bortavaro – hade tränaren skruvat ner förväntningar i förhandssnacket.
Volatile slutade också näst sist i loppet som vanns av Årets galoppör i Sverige 2015, Let’sgoforit.
– Jag visste att det loppet kom alldeles för tidigt och var också öppen om att jag inte var hundraprocentigt nöjd med honom inför den starten. Att han tävlade på grus var heller inte optimalt. Det var mycket som talade emot honom den dagen, säger Jessica Long.

Kevin Stott får prova
På tisdag är det dags för fyraåringens andra start i år. Eftersom hästen inte tjänat några pengar sedan maj förra året har han ett kilos viktlättnad i loppet i Hamburg.
22-årige danske jockeyn Kevin Stott får sitta upp på Jessica Longs stjärna för första gången.
– Kevin blev precis färdig jockey i England i förra veckan och har ridit en del i Skandinavien. En ung, hungrig kille som vann Bloomers’ Vase med vår häst Ray under Bro Park-premiären och som jag tror kommer att passa bra på hästen.
Några tankar på den gamla skadan finns inte enligt Jessica Long.
– Jag är inte särskilt nervig för någonting utan mest spänd och förväntansfull för att se var vi har honom någonstans. Jag hade helst velat ge honom ett till lopp i kroppen innan vi gick till Hamburg för att känna att vi åkt ner med segerchans. Det här blir i stället första språngbrädan på riktigt inför året, så får vi se sedan vart hän vi tar vägen sedan.
Breeders’ Crown i Sverige och ett sprintlopp på nya Bro Park finns i tankarna efter tisdagens start i Tyskland. Även fler starter utomlands.

“Gräset till hans fördel”
Uppgiften i Hamburg är en grupp- 3 löpning över 1200 meter med 300 000 kronor i förstapris.
– Gräset är till hans fördel på tisdag. Men man ska inte underskatta motståndet den här gången. Det är ett lopp under Hamburgs derbymeeting så det kommer att vara tufft där nere. Jag är glad om hästen “lägger sig ner” och gör en bra prestation, slutar Jessica Long.
Katharina Stenefeldt har anmält Ambiance till loppet och norskan Cathrine Erichsen startar Easy Road. Startlistan blir klar på fredagen.

Mikael Wikner, Kanal 75