Hambletonian kan bli Melanders fest

,

En stor tränare på den andra sidan Atlanten.
Ändå har karriären bara börjat för 27-årige Marcus Melander som haft sin stora familj till hjälp på sin väg mot toppen i travets USA.
Lördag kväll är svensken huvudrollsinnehavare i världens största unghästlopp Hambletonian.

Familjen Melander vid grillen i fjol somras. Stallchefen Marcus Melander i mitten med grå t-shirt med grilltången i högsta hugg. Fr v. bror Mattias, syster Mikaela och föräldrarna Madelene och Mikael Melander.  Thomas Blomqvist Thomas Blomqvist, TR Bild.


Av alla lopp man kan vinna på den andra sidan Atlanten finns inget så åtråvärt som Hambletonian. Sent lördag kväll svensk tid går finalen i världens största unghästlopp på Meadowlands med ett förstapris på närmare fem miljoner kronor.
Marcus Melander har fyra hästar med i uttagningarna varav tre rankas som topp tre i kullen. Ja, faktum är att svensken tränar toppduon i loppet.
Enligt förhandstipsen bör loppet nämligen stå mellan Greenshoe och Gimpanzee, med viss övervikt åt den förstnämnde.
Green Manalishi heter Marcus Melanders uppstickare i loppet. Stallets Gerry, körd av Örjan Kihlström, är med på ett hörn men tillmäts ingen större chans.
Greenshoe, Gimpanzee och Green Manalishi. Det är otroligt att jag det finns tre sådana hästar i samma kull, och att jag tränar dem. Det är tre fantastiska djur, säger Marcus Melander.
Efter fem år som tränare i USA är den unge svensken tränaren alla talar om inför lördagkvällens tävlingar på Meadowlands i New York.
Två Hambo-försök avgörs på lördagen varav de fem främsta från varje går vidare till finalen samma kväll.
27-åringen har även en finalist med i Hambletonian Oaks, fem hästar i finalen av Peter Haughton Memorial
(tvååriga hingstar) och en finalist i de tvååriga stonas lopp Jim Doherty Memorial.

Het i USA
Marcus Melander har på kort tid blivit en av USA:s hetaste travtränare med flera segrar i större lopp. Huvudinriktningen har hela tiden legat på unghästar men det hindrade inte att stallet under fjolåret vann det så kallade VM-loppet på Yonkers Raceway med Cruzado Dela Noche med Ulf Ohlsson i sulkyn.
Marcus började som lärling hos sin farbror Stefan “Tarzan” Melander och korades ett år till Årets Komet i Sverige.
2014 köpte familjen den kända hästgården Continental Farms i New Jersey.
Teamet består av Marcus pappa Mikael och mamma Madelene. Systern Mikaela är hästskötare, brodern Mattias andretränare. På senare år har vännen Marcus Schön slutit upp och även han fungerar som andretränare i teamet.
– Vi umgås hela tiden och gör allt tillsammans här på gården. Så det blir som en stor familj, säger Marcus Melander.

Tackar ägarna
Melander har flera hårdsatsande hästägare i stallet med affärsmannen Anders Ström som det mest kända namnet i travkretsar.
Ström är bland annat med och deläger stjärntrion Greenshoe, Gimpanzee, och Green Manalishi.
– Jag är väldigt tacksam över de ägare i stallet som valt att satsa på mig. För utan dem hade det inte gått, säger han.

Marcus Melander om sina heta hästar inför lördagen…
Greenshoe är väldigt sprallig, han har mycket energi och är ju väldigt snabb. Han har väldigt bra inställning till sitt jobb. Ja, Greenshoe är absolut snabbast av de där tre. Det är en fruktansvärt bra häst.
Gimpanzee är obesegrad. Har man vunnit
tolv av tolv. ja då är man en otroligt bra häst. Det är en otroligt smart häst. Han är inte så stor som de andra men väldigt stark. Gimpanzee är snabb men kanske inte lika snabb som Greenshoe då. Han har det mesta, en fruktansvärt bra teknik exempelvis. En häst med fruktansvärt bra inställning.
– Green Manalishi är en stor häst, 1.68 hög. En långbent individ som är väldigt snabb men också fruktansvärt stark. Han kommer nog bara att bli bättre och bättre med åren. Det här är en sådan typ av häst som kommer att bli bäst som fyra- och femåring. Han är svenskfödd och kommer att åka vidare till Sverige och tävla nu som treåring.
Stallet har fyra hästar med i Hambletonian-uttagningarna. Det kan bli riktigt bra på lördag. Och karriären har bara börjat för den unge svensken.

Björn Ekmark & Mikael Wikner, Kanal 75