Earl Simon och Broadwell tog hem de två uttagningarna till Europaderbyt på Vincennes på tisdagskvällen.
Om drygt två veckor får de mäta krafterna med några av Sveriges bästa fyraåringar.

Jarmo Niskanen. TR Bild.


Han debuterade på en 1.14-tid som tvååring och var obesegrad i sina fem första starter.
I år har
Jarmo Niskanen-tränade Earl Simon krigat i de tuffaste franska fyraåringsloppen med idel framskjutna placeringar och med den meritlistan spelades hästen till storfavorit i tisdagens första uttagningslopp till Grand Prix de l’U.E.T. – i Sverige kallat Europaderbyt.
Det visade sig befogat.
Körande Franck Nivard skuggade rusande Victor Gio med Björn Goop till slutsvängen av Vincennes’ lilla bana och kunde sitta still när utmanande Esmondo avfärdades över upploppet.
Intrycket var bästa möjliga, men segertiden på 1.12,7/2 100 meter autostart kom att överträffas med sex tiondelar av tyskfödde Broadwell och Robin Bakker som drog till ledning i uttagning två.

“En väldigt speciell häst”
Här blev det emellertid betydligt hårdare i mål sedan överraskningen Eridan närmat sig ettrigt sista biten.
– I sista sväng såg det ut som att han skulle vinna enkelt, jag vet inte om kusken tog det för lugnt, sade holländske tränaren Paul Hagoort, som vann Europaderbyt 2014 med Robert Bi.
– Alla frågar mig om det här är nästa Robert Bi, men det vill jag inte svara på. Robert Bi var en speciell häst för mig och det här är också en väldigt speciell häst. Han har varit otursförföljd och skadade sig som unghäst, men jag tror att han kommer att ta igen det nu.
Vidare till finalen gick också de båda tredjepristagarna Easy des Racques och Hooters USA.
De två resterande kvalificeringarna avgörs på Solvalla inom V75-spelet på lördag medan finalen körs på Vincennes 12 oktober med cirka två miljoner kronor till vinnaren.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad september 25, 2018 22:36 via Kanal75

Dagens tävlingar