Halsproblem stoppade ferrarin

,

Världsrekordhållaren Ferrari B.R. agerade långt under normal kapacitet i söndagens norska derby.
En veterinärundersökning visar att hästen hade stora problem med halsen.

ROGER SVALSRÖD. För fri publicering tom 2017-09-12.


I maj segrade norske fyraåringen Ferrari B.R. på världsrekordet 1.09,9 över 2 100 meter – en putsning av Robert Bis två år gamla världsrekord på tusenmetersbana med en tiondel.
Tränaren Per Oleg Midtfjeld har nu fått svar på varför hästen inte var sig lik i det norska derbyt.
En veterinärutredning efter loppet visade på något veterinärerna kallar halskollaps – hästen fick inte tillräckligt med luft under loppet, skriver norska Equus.
– Jag hörde ljud från hästens hals efter galoppen från start. Ferrari B.R. har aldrig haft sådana problem tidigare, och jag insåg snabbt att något var fel. Halsundersökningen visade inte på någon inflammation i halsen, i ställer diagnostiserade man det som halskollaps. Om det här var en enstaka händelser eller något kroniskt som behöver ett operativt ingrepp är för tidigt att säga, säger tränaren Per Oleg Midtfjeld till Equus.

Fokus på hälsan
Ferrari B.R. kommer att få genomgå en omfattande undersökning i nästa vecka där en kamera kommer att filma i halsen under ansträngning.
Ferrari B.R. galopperade bort sig i kriteriet och i derby var han sjuk. Det ska tydligen inte lyckas för hästen i de mest penningstinna loppen. Men nu är det historia, nu lägger vi allt fokus på at hästen blir frisk igen, säger Per Oleg Midtfjeld till Equus.

Kanal 75