GS75: Square de Luynes överlägsen i Stockholm Cup

,

Förhandsfavoriten Square de Luynes pulveriserade motståndet i Stockholm Cup.
Därmed har hans tränare Niels Petersen vunnit sex av de nio senaste upplagorna av storloppet.
– Det är helt sinnessjukt, sa topptränaren.

Square de Luynes grejade Niels Petersens sjätte seger i Stockholm Cup. Stefan Olsson/Svensk Galopp.


Square de Luynes var hästen på allas läppar när Bro Park slog upp grindarna på söndagen. Fyraåringen kom med tre raka storloppssegrar i resultatraden och spelades till tung favorit. Det visade sig att spelarkollektivet var rätt ute. Brittiske jockeyn Robert Havlin red hästen för första gången och han kunde glida till ledningen vid ingång av första sväng. När övriga jockeys sedan började driva sina hästar i slutkurvan stod Robert Havlin fortfarande upp i stigbyglarna, och då han begärde lite av Square de Luynes in på upploppet exploderade den franskfödde fyraåringen ifrån motståndet.
– Jag behövde inte göra mycket. Han hade mycket energi kvar efter loppet och jag hade svårt att få stopp på honom. Han ville springa några varv till, sa Robert Havlin innan han strödde lovord över hästen.
– Han är fortfarande lite omogen men han känns som en bra Grupp II-häst. Det finns utveckling i honom och jag tror att han kommer gå framåt ytterligare med det här loppet. Det finns en del lopp i Tyskland och Frankrike där han borde försöka.
Niels Petersen, som vann Grupp III-loppet Stockholm Cup International fem år i rad mellan 2011 och 2015 med Bank of Burden och Without Fear, var osedvanligt tagen efter segern.
– Jag vet att han är bra men han fick mig lite tjock i halsen över upploppet. Det är en fantastisk häst! Jag har varit med i många lopp och startat många hästar, men jag har aldrig varit så nervös som i dag. Jag är väldigt lättad och nu ska det bli gott med ett glas champagne, sa den norgestationerade dansken.
Square de Luynes ägare Stall Power Girls fick en miljon kronor för segern och totalt har deras häst vunnit fem av åtta lopp och tjänat närmare 3,2 miljoner kronor. Bakom den överlägsne vinnaren knep Freestyler andraplatsen före Master Bloom.

Norsk uppvisning även i Nickes Minneslöpning
Årets upplaga av Nickes Minneslöpning blev en odramatiskt historia. Fyraårige Duca di Como, som faktiskt besegrade Square de Luynes förra året, var totalt överlägsen. Hästen som tränas av Cathrine Erichsen i Norge tog hand om ledningen från den innersta boxen och därifrån lämnade han tillsammans med Elione Chaves motståndet till imponerande seger, värd 500
000 kronor.
– Vi vill helst inte rida honom i ledningen men när det inte är något tempo måste han gå där och det fick han göra i dag. Och han var väldigt imponerande, sa Cathrine Erichsen.

Järnladyn vann den tunga vägen
Lika mycket pengar fick Wido Neuroth-tränade Appelina för segern i Landwades Stud Stakes. Det klassiga stoet gick i tredjespår loppet igenom och såg länge ut att få svårt att räcka hela vägen fram. Men sista biten in mot mål visade sexåringen varför hon närmar sig fem miljoner kronor insprunget när hon tuggade ner motståndet och till slut vann säkert.
– Hon fick ett utvändigt och tufft lopp men hon kämpar som hon alltid gör och då vinner hon. Den här hästen betyder otroligt mycket för mig, sa en rörd Jan-Erik Neuroth sedan han hoppat ur sadeln.
Även i Bro Park Sprint Championship uppgick förstapriset till en halv miljon kronor och den checken gick till Storbritannien sedan fjolårstrean Corinthia Knight krigat sig förbi hemmahästen Ambiance strax före mållinjen.
– Det är en härlig häst det här. Han har rest runt i världen, bland annat varit i Kanada och USA, och han höjer sig när han får kliva ombord på ett flygplan, sa jockeyn Luke Morris om den Archie Watson-tränade fyraåringen.

Nervöst upplopp
I Svelandlöpning för tvååringar med 300
000 kronor till vinnaren fick publiken se en härlig upploppsfight mellan favoritspelade Silent Night och brittiske gästen Old News. Längsta strået drog den senare med Shane Kelly i sadeln.
– Han gjorde bara precis vad han behövde för att vinna så jag var ett nervvrak över upploppet, sa hästens tränare Richard Hughes.
Turf Mile Final gick till Julian McLarens Manassas (Elione Chaves) och Herbert Sachs Memorial, tillika GS75-avslutningen, vanns av German Barrameda Alzola-tränade Leo Kalejs (Alan Wallace).
Det gjorde att sju rätt på GS75 delade ut 12 221 kronor. Sex rätt gav 166 kronor och för fem rätt fick man 21 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75