Maria Holmén/TR Bild.

GS75®: Nadal Broline smashade hem en lätt seger

,

Elvaårige Nadal Broline är stil going strong.
Han har stångats i eliten länge och varit nära att vinna utan att få till en fullträff.
Men i GS75® på Vaggeryd kom den efterlängtade segern och den niofaldiga miljonären såg kaxig ut när han lekte med konkurrenterna.
– Han har gjort sig förtjänt av en seger. Det är en riktig hedershäst, berömde Björn Goop.


Nadal Broline hade inte vunnit lopp sedan september 2019 när han slog till i söndagens miljonspel. Han har kämpat i Gulddivisionen mot eliten de senaste åren och gjort många tappra insatser som tvåa och trea utan att få vinna. Men nu var det dags för den elvaårige kämpen som fortfarande visade att han tycker det är kul med tävling. I ett enklare gäng snabbstartade han direkt till ledningen och fick bestämma i rena promenadtempot. Efter 1.15,3 första 500 metrarna sände Kevin Oscarsson fram Wild Love utvändigt om ledaren 1400 meter kvar och tätduon varvade på beskedliga 1.16,3. Men sedan gick det undan värre på slutrundan när Björn Goop successivt skruvade upp tempot i täten. Via strax under 1.10 sista varvet sprintade Nadal Broline enkelt ifrån över upploppet till en bekväm seger. Han stod helt enkelt i en klass för sig. Tvåa blev bra spurtande Valokaja Hindö medan Wild Love höll till tredjeplatsen. Segertiden blev 1.12,9/2140a och förstapriset var 100 000 kronor.
– Han fick vinna på ett bra sätt och hade gjort sig förtjänt av en seger. Han har gjort många bra lopp och nu kändes han kaxig och glad. Hästen har varit borta för skada tidigare och det är en gammal man och det har tagit tid att komma tillbaka i form igen. Jag tycker att han har gjort fantastiskt bra lopp på slutet och det är en riktig hedershäst, sa Björn Goop.

“En av stallets bättre hästar”
Om Grand Slam 75 började och slutade favoritbetonat så var det desto svårare däremellan. Men om vi tar det från början så inledde Lars I Nilsson-tränade Aramis Bar genom att vinna den första avdelningen enkelt för Stefan Persson. Den treårige hingsten började lovande i vintras med två raka segrar men blev sedan sjuk i borrelia. Efter galopp i comebacken senast var det nu dags för seger och det blev en enkel sådan efter ett perfekt lopp i andra par utvändigt.
– Jag är inte förvånad att han vann loppet för det här är en av stallets bättre hästar. Men han har varit sjuk och haft borrelia. Han är inte anmäld till Kriteriet och vi får försöka sikta på Breeders Crown i höst, sa Lars I Nilsson.

Gubben Noak fixade sin och Jonnas första seger
Men efter en favoritbetonad inledning började problemen för spelarna. I den andra avdelningen, tillika montéloppet, small det till rejält. Hästen Gubben Noak slog till med sin första seger i karriärens 58:e start när han höll undan och besegrade omgångens största favorit Restless Heart. Gubben Noak var spelad till blott 0,56 procent av insatsfördelningen och städade därmed undan de flesta systemet.
– Han är som en seriefigur och har olika hyss för sig och har galopperat mycket. Men kul att första segern kom nu, sa tränaren Bengt A Nilsson.
I sadeln satt 20-åriga Jonna Jakobsson som tog sin första seger i karriären.
– Det är verkligen jättekul. Fantastiskt att få vinna att ta första segern i ett sådant här lopp. Hästen vill verkligen springa, sa Jonna Jakobsson.

Crebas fortsatt het – seger från dödens
Hans Crebas har toppform på stallet och firar fina framgångar. I onsdags skrällvann han på Solvalla i V75 med Bransbys Juke Box och nu var det dags igen. Miss Moneypenny var desto mer betrodd som tredjehandsfavorit när hon vann trots den tunga vägen utvändigt om ledaren.
– Det är magiskt. Att få vinna på Solvalla under en sån kväll som i onsdags har jag drömt om sedan jag var liten pojke. Och den här hästen är väldigt stark och jag var inte orolig trots dödens, sa Hans Crebas.

En-procentaren Oskar Run knockade alla spelare
Efter att hårt betrodda Prima Kaiser spurtat till en lätt seger för Anders Svanstedt i den fjärde avdelningen började smällkaramellerna att smattra igen. Oskar Run, spelad till en procent, slank loss ifrån rygg på ledaren mitt på upploppet och fångade in ledande I.D.Undeniable precis på mållinjen. Redan då var alla kvarvarande system inför det loppet bortblåsta på GS75. Men som om inte det var nog med skrällar så spurtade Rutger B.L. bäst för Jesper Rydberg och vann säkert, spelad till fyra procent.

Jackpot på GS75 – till Bro Park
Ingen vinnare med sju rätt på Grand Slam 75 således. Sex rätt gav 45 985 kronor och fem rätt betalade 910 kronor. Därmed blir det jackpot på GS75 och den går vidare till Bro Park är värd för Grand Slam 75 med storloppet Stockholm Cup om en månad. Det är söndagen den 19 september som är en av Bro Parks största tävlingsdagar för året. Detta eftersom det är V75 tre söndagar i rad nu, Charlottenlund utanför Köpenhamn kommande söndag, Svenskt Travderby veckan därpå och om tre veckor arrangerar Oslo sin storloppsdag med både Kriterie och Derby för varm- och kallblodiga hästar.

Michael Carlsson, Kanal 75