Make It Schermer och Rikard N Skoglund. Maria Holmén, TR Bild.

GS75®: Henriksens talang snabbast i Tingsryd

,

Milebanan i Tingsryd är snabb – och snabbast på söndagen var Make It Schermer.
1.10,0 är nya rekordet för Per Henriksens talangfulla fyraåring.
– Han har otrolig kapacitet om vi bara kan lugna honom.

Make It Schermer och Rikard N Skoglund. Maria Holmén, TR Bild.


Tingsryd och Sveriges enda milebana, ett varv mäter 1 609 meter, var värd för söndagens GS75® och bjöd på bland annat fyra Breeders’ Crown-lopp där semifinalplatser till Solvalla 5 november låg i potten. De fyra främsta i varje klass tog sig till semifinalerna.
GS75-2 var Breeders’ Crown för fyraåriga hingstar och valacker och det blev ledningen från start till mål för Make It Schermer och Rikard N Skoglund på fina 1.10,0 över en engelsk mile, 1609 meter autostart.
– Han har otrolig kapacitet om vi bara kan lugna honom, han kan springa fort 1 600 meter, sa tränaren Per Henriksen.
Derbyfavoriten Dancer Brodde genrepade inför derbykvalen men försvann redan i starten då han galopperade som storfavorit.
– Jag har ingen riktigt bra förklaring, allt kändes normalt efter loppet, men vi får bryta ihop och komma igen. Hästen känns fin och jag är inte orolig för framtiden, sa Johan Untersteiner.
Förutom Make It Schermer tog sig även A Fair Day, Moses Boko och Just Perfect Sisu till Breeders’ Crown-semifinal.
GS75-4 var Breeders’ Crown för treåriga hingstar och valacker och det blev en enkel spetsseger för kullettan Fiftyfour tillsammans med kusken Ken Ecce. Tränar gör Tomas Malmqvist.
Klara för semifinal även Frank S.H., G.R.Torso och Maroon Day.

Första tränarsegern för Haapakangas
Con Crowe svarade för en mycket stark insats i GS75-1 då han fixade karriärens tionde seger i 16:e starten. Segertiden blev utmärkta 1.10,1 över den engelska milen, 1609 meter autostart.
Stefan Perssons femårige talang fick jobba en del för att komma till ledningen och väl där hölls tempot uppe, men trots att Con Crowe aldrig fick vila i loppet hade han mod och styrka att hålla undan till en knapp men säker seger.
Chanel Trio var sist in på upploppet i GS75-3 men vände ut och in på motståndet över Tingsryds långa upplopp tillsammans med Mika Forss.
Färske tränaren Veikko Haapakangas kunde räkna in sin första tränarseger.
– Man känner mycket tacksamhet, det är fantastiskt. Det är sådant här man drömt om, sa en rörd
23-åring.

Skrällar avslutade
GS75-5 bjöd på en överraskning då 14,99-oddsaren Romeo spurtade till en överlägsen seger efter startgalopp. Han ställde sig snabbt och fick tredje invändigt och sedan öppnad det upp sig genom slutsvängen och in på upploppet. I segersulkyn satt Markus Waldmüller och tränar gör Conrad Lugauer.
– Det är typiskt honom. Med den galoppen fick han den perfekta resan och han har extremt snabba ben, sa tränaren.
Conrad Lugauer kunde sedan räkna ännu ytterligare en seger i GS75-6 som var Breeders’ Crown för treåriga ston. Spets och slut var segerreceptet för Global Election och Markus Waldmüller.
Med till semifinal även Queen Of America, Run Queen Run och Beauty Evo.
GS75 avslutades med Breeders’ Crown för fyraåriga ston där det blev en jätteöverraskning då Adrian Kolgjini kastade loss i slutsvängen med 50-oddsaren Luxury River som spurtade sylvasst till seger på 1.10,1. Till semifinal även stens Retantion, Beavoir och Hallöjsa Vang.
Värdet på GS75 stack i väg och utdelningen på sju rätt blev 158 852 kronor, sex rätt gav 1 898 kronor och fem rätt 168 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75