Maria Holmén TR Bild.

GS75: Elfving rörd över sin segermaskin

,

Det bjöds på fina sportsliga prestationer under kallblodens dag på Hagmyren.
Åsrud Vilja slog nytt svenskt rekord när hon i imponerande stil rundade sina konkurrenter.
Och Joakim Elfvings segermaskin Moddson fortsätter att rada upp framgångarna när han nu tog sin nionde seger i tionde starten.
– En fantastiskt häst som levererar varje gång, sa en rörd tränare.

Maria Holmén TR Bild.


Det var idel kallblodslopp som stod på programmet denna varma och soliga dag på Hagmyren. Favoriterna radade upp sig på Grand Slam 75 som betalade blott 270 kronor för sju rätt. Det blev ingen utdelning på varken sex eller fem rätt och det innebär dubbeljackpot på Grand Slam 75 nästa gång. Det bir söndagen den 12 juli då det är galopp på Grand Slam 75 med Svenskt Derby från Jägersro. Kommande söndag är det nämligen V75 från Jarlsberg.
Om vi tar damerna först så måste man beundra det norska stoet Åsrud Vilja. Den tioåriga tjejen skulle ha varit med i Elitkampen men blev där struken för en infektion. Nu var hon tillbaka med besked och tog tredje segern på de fyra senaste starterna. Hon hade innerspår på tillägg över kort distans och Örjan Kihlström lämnade ingenting åt slumpen med storfavoriten. Han tog upp direkt och backade ner till sista häst och gjorde slag i saken efter den första kurvan. Åsrud Vilja kom trummande i tredjespår och bara klev runt sina konkurrenter på slutvarvet. Över upploppet finåkte hon till en lätt seger på tiden 1.22,5/1660, vilket är nytt svenskt rekord. En uppvisning som hette duga och tränaren, ägaren och uppfödaren Tor Örjan Johansen var förstås väldigt nöjd över sin ögonsten efter loppet.
– Hon fick en tung resa efter en dålig start men hon är helt fantastisk. Det är vanskligt att beskriva en sådan här häst. Du får förmodligen bara en sådan en gång i livet. Hon har varit speciell för mig sedan jag själv drog ut henne från hennes mamma för tio år sedan, sa Tor Örjan Johansen.

Nionde segern för Moddson
Joakim Elfving har en reklamhäst i Moddson och det fyraårige kallblodet tog nu sin nionde seger i tionde starten. Han öppnade snabbt bakom startbilen och tog ledningen. Sedan fick körande Rikard N Skoglund bestämma i täten och över upploppet handlade det mycket om att inte ge Järvsö Elling fritt i tid som satt i rygg på ledaren. Den sistnämnde fick aldrig se dagens ljus och gick i mål med krafter kvar som tvåa. Men Moddson var helt ohotad när han skar mållinjen på tiden 1.28,5/2140a. Efter loppet var det en rörd Joakim Elfving som hade svårt att få fram orden över sin segerstaplare.
– En fantastisk häst som levererar hela tiden. Han betyder såklart mycket för mig. Han har tekniken och de fysiska förutsättningarna. En elitseriespelare, sa Joakim Elfving.

“L.Q.Widde är inte farträdd”
L.Q.Widde är en femårig valack som nyligen gjorde debut genom att vinna med halva upploppet på tiden 1.29,9/2140. Han har haft en gaffelbandsskada tidigare och det är anledningen till varför hästen har kommit igång så sent. Nu var Jörgen Westholms adept storfavorit och drog undan i en stor ledning till att börja med. Men avståndet krympte och över upploppet vred Jan-Olov Persson ut Wilda Simon som skuggat i rygg på ledaren och utmanade. De två stred sida vid sida men när mållinjen nåddes hade L.Q.Widde nosen först.
– Han är inte farträdd och ligger på för mycket i loppen och tappade lite luften nu. Men det beror mer på han själv. Om jag får träna den här killen kan det bli riktigt bra. Vi ska jobba på med honom för fart finns i massor men han är inte riktigt bekväm med tävlandet. Får vi till det så kan det bli riktigt bra, sa Jörgen Westholm.

Fyra segrar till kallblodskungen
Jan-Olov Persson hade totalt 25 hästar till start den här tävlingsdagen, varav 15 av dem på Grand Slam 75. Kallblodskungen höll sig naturligtvis framme i många lopp och det blev totalt fyra segrar till stallet. Utanför GS75 vann Oppgårdsdrängen före stallkamraten Eld Tekno och båda dessa jättetalanger är två stora kriteriehopp senare i år. Mats E Djuse, som satt i sulkyn bakom Oppgårdsdrängen, styrde även in Gott Klirr till seger i sitt lopp vilken var värd 150 000 kronor. Gott Klirr delägs bland annat av Åke Svanstedt. På Grand Slam 75 inledde Häsen Räsern med att vinna knappt från dödens för Ulf Ohlsson, och sedan infriade megafavoriten Smedheim Solan de stora förväntningarna i montéloppet som han vann överlägset för Emilia Leo efter en väl avvägd ritt.

Michael Carlsson, Kanal 75