Segerjubel efter Ayanis derbykross. Stefan Olsson, Svensk Galopp.

GS75®: Ayani krossade motståndet i derbyt

,

Stor show på Jägersro Galopp. Storfavoriten Ayani var överlägsen.
Jessica Longs treåriga guldklimp tog en förkrossande seger i galoppderbyt.

Segerjubel efter Ayanis derbykross. Stefan Olsson, Svensk Galopp.


Han var favoriten som höll. I den 106:e upplagan av Svenskt Derby fanns bara en häst på banan.
Ayani kom till söndagens stora uppgift som obesegrad i år med tre raka segrar och gjorde sannerligen inte den förväntansfulla Jägersropubliken besviken.
Oliver Wilson, som här tog sin andra raka derbyseger, var bra med direkt från start i sadeln på Ayani som inledningsvis bidade sin tid en bit bakom täten. Inför den sista kurvan skred dock favoriten till verket. Ayani kastade sig kvickt fram och övertog greppet. Resten av loppet var mer av en formalitet. Segern, som var värd lite över 1,2 miljoner kronor, togs med många längders marginal.
– Vi har gjort det! Svenskuppfödd och helt egenproducerad…så jävla häftigt. Det är bara en helt annan häst, en undantagshäst och det har jag sagt länge. Han är ett helt eget exemplar, sa tränaren Jessica Long som tog sin första svenska derbyseger inför hemmapubliken.
Oliver Wilson var förstås på strålande humör i vinnarcirkeln.
– Det känns helt fantastiskt att få vinna svenskt derby igen, det är jättestort. Hästen har inte gjort några fel i år och det blir spännande att följa honom framöver. Vinner man ett derby på det här viset så är man bra, sa segerjockeyn.
Bakom ägar- och uppfödarpseudonymen Chess Racing döljer sig musiklegendaren Benny Andersson.
– Vilken fin seger. Det såg lätt ut, fast det är inte så lätt…vi har hållit på med det här i fyrtio år nu, sa Benny efter också hans första svenska derbyseger.
Wido Neuroths Ami de Vega tog upp jakten på den undflyende vinnaren, knep bronset, men fick ge sig i kampen om andrapriset för snyggt spurtande skrällen Cotton Eye Joe från Niels Petersens stall.

Stark derbydag för Erichsen – tog ett hattrick
Little Crow fick senast se sig snöpligt målfotoslagen i Norsk 2000 Guineas.
Nu fick treåringen från Cathrine Erichsens stall sin revansch när han för Elione Chaves segrade i Malmö Stads Pris, eller “korta derbyt”. Little Crow avgjorde tidigt in över upploppet för en enkel seger, karriärens tredje på fem starter.
Framgångarna var stora för Cathrine Erichsen under derbydagen.
Snabba Zawawi Cup blev, inte oväntat, en rafflande och tät uppgörelse. Två oddsare gjorde upp den sista biten. Kinsman och City Code sida vid sida, men den sistnämnde fick nosen först i målskjutsen. Elione Chaves i sadeln även den här gången, på hästen som var streckad enbart på tre procent.
Kort senare, ny skräll från Erichsen och Chaves.
Marcella Bloom var inte överdrivet betrodd i derby consolation men stoet visade sig starkast i den slutliga kampen.

Äntligen stolpe in för Pusjkin och Castro
Valley Chapel Memorial till Pusjkin.
Carlos Lopez kunde ge sin häst en perfekt ritt, skuggande bakom tätduon Bullof Wall Street och Plantstepsdream, fick full marschorder vid utgången av sista sväng och kopplade snart ett säkert segergrepp.
– Det känns otroligt fint, jag är superglad. Carlos gav hästen en väldigt fin resa. Det är kul när det går hem och alla planer man har ger resultat, vi har haft mycket stolpe ut hittills i år, sa tränaren Francisco Castro.
Jet Action nyttjade hela distansen i Summer Cup.
Låg länge placerad långt ned i fältet, men hade den starkaste avslutningen när det väl drog ihop sig. Till slut mycket enkel för stall Neuroths häst.
Stortränaren Niels Petersen skulle också få med sig en seger. Miss Wintown avgjorde till slut lätt i den avslutande sprinten.
Sju rätt på GS75® betalade 114
149 kronor. För sex rätt 950 kronor och för fem rätt 74 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75