Greenshoe till avel

,

Det blir ingen fortsättning på tävlingskarriären för treåringsfenomenet Greenshoe.
På torsdagen kom beskedet att hästen syndikeras som avelshingst till en rekordvärdering på motsvarande 140 miljoner kronor.

Marcus Melander-tränade Greenshoe har varit den stora snackhästen i Nordamerika sedan han sprang 1.08,6/1 609 meter autostart i säsongens andra start i slutet av maj.
Han putsade sitt rekord en tiondel i Stanley Dancer Memorial i mitten av juli och var storfavorit inför världens största treåringslopp Hambletonian i augusti.
Där fick han ge vika mot kanadensiske Forbidden Trade, men har i två raka segrar efter det visat att han är nummer ett i sin kull på andra sidan Atlanten.
Men någon fortsättning blir det inte.
På torsdagen kom beskedet att Greenshoe redan nästa år kommer att stallas upp som avelshingst på anrika Hanover Shoe Farms i Pennsylvania.
– Hingstar av Greenshoes kaliber dyker inte upp ofta, men när de gör det, så hör de hemma i vår hingstpark. Greenshoes ettåringar 2022 kommer att starta en ny era i travsportens historia, säger Hanover Shoe Farms president Russel Williams i ett pressmeddelande.

Högst värdering genom tiderna
Greenshoe ägs av Stall Courant (Anders Ström), tillsammans med tv-profilerna Hans Backe, Lars Granqvist och Morten Langli.
Nu kommer hästen att syndikeras i 120 andelar som säljs för motsvarande 1,15 miljoner kronor styck, vilket enligt sulkysport.se är den högsta värderingen av en travarhingst genom tiderna.
– Vi i Stall Courant har sagt att vi vill behålla minst 30 delar i hästen som vi vill ha till våra egna ston och som vi kan sälja betäckningsrätter genom. Jag är jätteglad över den här affären. Princess Face, Pasithea Face och Nalda Nof är tre av våra toppston som mest troligt kommer att betäckas med Greenshoe, säger Anders Ström till travronden.se.

Världsrekordattack på söndag?
Greenshoe har segrat i 9 av karriärens 13 starter och tjänat motsvarande åtta miljoner kronor.
Han startar närmast på söndag i finalen av Kentucky Sire Stakes på banan The Red Mile i Lexington. Med väderprognoser på strålande sol och 31 plusgrader under eftermiddagen finns alla möjligheter att göra ett utfall mot det absoluta världsrekordet 1.07,6, satt av Homicide Hunter på den erkänt supersnabba Kentucky-ovalen i fjol.
Planen därefter är att gå ut i Kentucky Futurity 6 oktober, Breeders Crown 26 oktober (med kvalificering veckan innan om så krävs) samt eventuellt TVG Final
23 november.
Därefter väntar spermatester innan försäljningen av betäckningsrätterna börjar.
Sedan startar den nya karriären i avelsboxen på Hanover Shoe Farms där Greenshoe blir stallkamrat med ett par svenskbekantingar: världsrekordhållaren Sebastian K. och elitloppsvinnaren Nuncio.

Robin Johansson, Kanal 75