Chiru och Claes Sjöström på väg att koppla grepp på invändige Hell Bent For Am.

Grand Slam V75: Chiru imponerande Breeders-vinnare

,

Timo Nurmos har vunnit Svenskt Travderby en gång.
I årets derby hoppas Solvallatränaren lite extra på Chiru som höjt sig ordentligt på slutet.
Segern i en deltävling i Breeders’ Crown i Rättvik på midsommardagen smakade mer.
– Chiru har visat hög kapacitet så jag var inte överraskad att han kunde vara så här bra, sa kusken Claes Sjöström.

Chiru och Claes Sjöström på väg att koppla grepp på invändige Hell Bent For Am.


Fyra av de sju loppen i Grand Slam 75 i Rättvik på midsommardagen var deltävlingar i unghästserien Breeders’ Crown.
I de fyraåriga hingstarna och valackernas uppgörelse fanns dagens största favorit (58 procent) i form av Hell Bent For Am som såg ut att kunna hålla undan från ledningen för Örjan Kihlström.
Sabine Kagebrandt tränar fyraåringen som får klart godkänt för insatsen i sin blott tredje start för året.
Chiru från Timo Nurmos stall var dock omutlig och plockade ner storfavoriten från dödspositionen efter att ha travat de första 600 meterna av loppet i tredjespår.
Hell Bent For Am kunde inte skaka av sig uppvaktaren med var klart före övriga.
Kort före mål kunde Claes Sjöström koppla grepp med tappre Chiru.
– Chiru har visat högkapacitet så jag var inte överraskad att han kunde vara så här bra. Han har gått bra hela karriären men senast när jag körde honom tyckte jag att det fanns lite mer i honom än hos de flesta andra, sa en imponerad Claes Sjöström.
Segertiden skrevs 1.11,9 över 2140 meter auto.
Under elitloppshelgen visade Chiru klar derbystyrka vid seger i ett lopp över 2640 meter. Segertiden den gången till 1.13,0 över lång distans med volstart, ett världsrekord för fyraåriga svenska hingstar och valacker.
Senast slutade han femma i Prix Readly Express efter en positiv avslutning.

Liljendahls andra klev fram
En plats bland de sex främsta i lördagens Breeders’ Crown-lopp gällde för att kvalificera sig till semifinalerna på Solvalla i slutet av oktober.
Örjan Kihlström levererade en storskräll i de treåriga hingstarna och valackernas lopp. Reijo Liljendahls favorit i loppet – Graham Hill – fick gå först i tredjespår under slutrundan och slutade femma i mål.
Segern gick i stället till Highway To Hill – Liljendahls andra häst i loppet – som fick smyga med bakom favoriten och var piggast till slut. En enkel spurtseger av denne treprocentare (!) på Grand Slam 75 i hästens fjärde start i livet.
– Det är inte lätt att slå såna här gäng med tunga löpningar som han fick i dag. Highway To Hill var mycket bra, sa Solvallatränaren Liljendahl.
Att Örjan Kihlström vinner med högoddsare hör inte till vanligheterna.
– Det är en bra häst men han kom inte riktigt in i matchen senast. Kanske tittade spelarna för mycket på den insatsen? spekulerade Kihlström.
Claes Sjöström satt även bakom vinnaren av de treåriga stonas lopp. Sjöström tränar Breeze som återigen presenterades i ett toppskick och vann efter att ha sänts fram utvändigt ledaren mitt i loppet.
Aranka Face fick sträcka vapen från ledningen.
– Jag tog ett tidigt initiativ när jag såg att dödens kunde bli ledigt. Hon har visat att hon trivs ganska bra där, sa Sjöström om Breeze som segrade på tiden 1.13,9.

Mot Stochampionatet
David Persson på Axevalla fick Global Brilliance i träning inför förra starten. Ulf Ohlsson tog hand om ledningen direkt med stoet som stannade där loppet igenom.
Lätt seger i de fyraåriga stonas Breeders’ Crown-deltävling. Nu väntar kval till Stochampionatet på hemmabanan för
Global Brilliance.
– Nu blev det billigt i dag men skorna sitter på och det finns annat att slipa på också. Hon är så stark och rejäl att jag är övertygad om att hon har i Stochampionatet att göra. Vi hoppas på ett bra spår i uttagningen. Hon har ett bra vapen och det är att hon är otroligt startsnabb. Jag har en som heter Oxidizer som är snabb men det går inte att jämföra med den här – det bara smäller till liksom, sa segertränaren David Persson.

Tillbaka med besked
Stefan Melander-tränade Milligan’s School har letat formen ett tag. I Midsommarloppet över 2140 meter fick åttaåringen en oförmånlig löpning utvändigt Nadal Broline.
Efter 1.07 första 500 och i 1.10,5 första 1000 var Nadal Broline en slagen häst i den sista kurvan när Ulf Eriksson körde till med Milligan’s School som länsade undan till seger med sju-åtta längder.
Segertiden skrevs till 1.10,6 över 2140 meter i hästens tredje raka seger i Midsommarloppet i Rättvik.
En galopp 50 meter före mållinjen stuvade om i resultatlistan i Zorn-loppet.
Norsktränade Sjöli Basse var stor favorit i kallblodsloppet för fyraåringar och loppets bästa häst. Sjöli Basse slog dock på en galopp i sin ensamhet i mitten av upploppet och diskvalificerades.
– Han slappnade av och trampade av sig en framsko, sa tränaren och kusken, Björn Steinseth.
Den enes död…och så vidare. Lill Hans, körd av Jorma Kontio och tränad av Jörgen Westholm, segrade i stället i Zorn-loppet med 60
000 kronor till vinnaren.
Sju rätt på Grand Slam 75 betalade ut 112
752 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75