Goop tvekar om Jubileumspokalen

,

Vinnaren av Victory Tillys lopp på Solvalla på tisdagen fick en biljett till Jubileumspokalen.
Björn Goop vann med nyförvärvet Vainqueur R.P. men kunde inte ge något besked om miljonloppet nästa onsdag.
– Ägarna vill ha honom som bäst till vintermeetinget så vi måste höra vad de vill först.

100 000 kronor i förstapris och en plats i Jubileumspokalen om en dryg vecka var segern värd i Victory Tillys lopp på Solvalla.
Björn Goop var favorit i loppet med Vainqueur R.P. och loppet vanns egentligen redan i starten. Hästen sattes i Goops träning i maj och det var först i fjärde starten i den nya regin som hästens startsnabbhet kunde nyttjas fullt ut.
Goop såg till att hålla värsta hotet Snowstorm Hanover utanför sig när bilen släppte och Vainqueur R.P. såg egentligen ut som en vinnare hela vägen.
1.11,6 skrevs segertiden till över de 2140 meterna.
– En bra insats. Han har behövt komma igång och starta på och har haft dåliga utgångslägen och mött jättebra motstånd. Men hästen har blivit bättre och bättre för varje lopp, sade Björn Goop om hästen som inledde sin bana hos Svante Båth och har varit i både Norge och Frankrike hos olika tränare.

Satsar på vintermeetinget
Victory Tillys lopp var vikt för femåringar. Nästa onsdag körs Jubileumspokalen för femåriga hästar med en miljon kronor till vinnaren.
Tisdagens lopp var direktkvalificerande. Övriga deltagare kommer med efter poäng och anmälan till loppet är redan torsdag morgon.
– Vi får se om han ska vara med. Jag vill prata med ägarna först och se vad de vill. De är lite rädda om sin häst och vill ha honom som bäst till vintermeetinget, sa Björn Goop.
Segermarginalen blev två längder ner till tvåan i mål Vienvia Font, tränad av Pietro Gubbelini och körd av Jorma Kontio, som spurtade tungt från sistaplatsen.

Toppinsats av Röcklingers
Solvallatränaren Björn Röcklingers Galileo Am var den stora behållningen under kvällen på Solvalla.
Den finskägde hingsten inledde från ett bakspår i ett treåringslopp och styrdes fram utvändigt ledaren av Örjan Kihlström. I täten satt Jörgen Westholm med Easy Cash som delade favoritskapet i loppet med Röcklingers häst.
Det gick rejält fort i loppet men Galileo Am var inte märkt av tempot utan stegade bara undan till seger med fyra längder på tiden 1.13,2 över 2140 meter, auto.
Örjan Kihlström hade specialstuderat hästen i starten före tisdagens.
– Han visade sig jättefin i starten på Bergsåker då han satt utvändigt hästen jag körde och bara försvann 700 kvar. Så det syntes att det var något extra. Det visade han i dag igen. Det är en jättefin häst, väldigt lugn och avslappnad men så fort man bara bad honom om lite grand så bara stack han, sa Örjan Kihlström.
En imponerande insats av hästen som inte är anmäld till något av de klassiska loppen, berättade Björn Röcklinger.
– Jag vill inte tänka så mycket på framtiden. Jag är glad över hur han såg ut och så tar vi det därifrån. Han är inte anmäld till så många stora lopp så det blir Breeders’ Crown för hans del. Hästen visar faktiskt ingenting i träningen. Det är en helt annan häst när han är iväg och tävlar. Han är lugn och sansad och är otroligt fin i aktionen. Hemma kan han mest strula och bråka, sa Solvallatränaren.

Mikael Wikner, Kanal 75