Global Dubhe förde traditionen vidare

,

Tyskt hattrick för Untersteiners. Global Dubhe var starkast Grosser Preis von Deutschland på tisdagen. – Det är otroligt att vi har lyckats vinna det här loppet tre år i rad. Och extra roligt att få göra det med den här hästen eftersom han inte haft någon tur i de stora loppen, mös Johan Untersteiner medan han smuttade på segerölen.

Att ”Du gamla, du fria” dånar i högtalarna efter Tysklands största internationella fyraåringslopp på Hamburg Bahrenfeld har blivit en tradition.
När Global Dubhe och Johan Untersteiner skar mållinjen innebar det att det sedan Tamla Celeber 2011 varit 13 raka svensktränade vinnare i Grosser Preis von Deutschland.
Och de tre senaste har varit Untersteiner-tränade.
Men det var stallets andrahäst Love Keeper som skulle spela huvudrollen inledningsvis då Peter Untersteiner tog emot hemmafavoriten Y Not Diamant i en ursinnig körning om ledningen.
Den senare kunde till slut överta kommandot för Robin Bakker, men det kostade en öppning i 1.08-fart första 800 meterna vilket tog ut sin rätt på båda hästarna.
Global Dubhe fick trava först i andraspår i ett betydligt jämnare tempo där Johan Untersteiner bestämt visade att han inte ville släppa någon förbi sig under loppets gång.
Runt slutsvängen såg det kritiskt ut när tyske derbyvinnaren Schampus och Josef Franzl lossade sin rykande speed och var så när att hinna ner framför.
In på upploppet återtog Global Dubhe kommandot och hade också modet att stå emot när smygkörda överraskningen Yahoo Diamant kom farande sista biten.
– Hästen har gjort det väldigt bra i Sverige, men haft otur i de största loppen. Jag var nöjd med att sitta först i andraspår eftersom han kändes väldigt lugn. I sista sväng gick det riktigt fort, då hade vi lite problem, men den här hästen har sin bästa bit sista 100 meterna eftersom han är väldigt stark och alltid fightas till mållinjen, konstaterade Johan Untersteiner som inte var blyg för att smutta på den traditionella segerölen i vinnarcirkeln.
– Den kan jag dricka. Jag körde hit så pappa får köra hem.
Triumfen var värd runt en kvarts miljon kronor och segertiden blev 1.12,9/2 200 meter autostart.